Monday, November 30, 2009

wedding jiran gue

act, wedding ni dah seminggu...saje nk tempek gambo kt blog...gambo pengantin xpenting sgt...yg pntg gambo aku tu ha...teringin plak nk bersanding lagi sekali pakai baju pengantin yg mengelip-ngelap sambil tersenyum2 simpul tanda malu..hahaha..
berangan kan aku nih...layan je la gambo aku kt bawah ni ha..
aku ngan pelamin mereka..

aku in garden ke aku cam garden...huhu

yer la..meh la nengok pengantin nih..

Saturday, November 28, 2009

Salam Aidiladha

salam aidiladha kepada teman2...ibu2 bapa2..sanak saudara..suami..boss..dan suma la yer..

ari ni dah 2 hari kite disunatkan takbir raya...ramai la org yg wat korban sume...ari raya haji tahun ni spt dirancang aku beraya di jengka...mlm raya kami singgah lepak kt kg. seri kembangan dulu...en.somi nk mkn rendang bonda..sambil beraya ngan keluarga...dan bertolak ke jengka dah kol 11pm mlm tuh...dimulakan ngan pak supir pertama utk tolong menyelet2 dalam jamed dlm kL tu ha sampai la kat mn ntah aku xtau..aku tido..hehehe..cane la xngantuk kalo bawak 5km/jam kan..huhu...(cam la kalo bawak 90km/jam aku xtido..:p)

pastu nasib la ada pak supir kedua merempit sampai ke jengka dan meredah dalam kelompok2 lembu di jengka tu ha....makin ramai lembu yer...maklum la nk korban2 ni...dan akhirnya kami sampai jam 330am...layan dak kecik jap yg agak fresh pas tido dlm kete tu kan kol 4 baru la tido...zzzzzzzzzzzz

yg terkorban telah berbungkus

terkorban belom berbungkus

keluarga saya xckp sorang

anak ibu belum mandi..hehe

Tuesday, November 24, 2009

Mari bersiar2 dgn apa yg tinggal

hari cuti yang lepas, pas balik dari jengka aku terus ke kg. kami yg lain plak kat banting tuh..tujuan ada jemputan wedding kawan ikram masa zaman sekolah2 dulu la...b4 singgah umah, kitorang p mengambil angin laut kt tepi pantai sijangkang tuh...air laut ni dah xcun kaler dia..;aku membayangkan kaler air tu masa zaman nenek moyang dulu...sure cantik kn...skang pon dah xcantik pantai nih...cane la kaler air ni masa zaman anak cucu cicit kite nnti eh...

keindahan pantai dari kejauhan

ayah n dania

ibu n dania

hikmat panorama G705...aku baru tau..huhu..model sdg buat senaman hidung...

Sunday, November 22, 2009

Nursyaza Dania 9 bulan

update bulanan.
development of nursyaza dania sehingga 9 bulan ini:
1. dah boley duduk
2. merangkak juga boley tp hanya beberapa langkah dan sungguh berhati2 kerana takut jatuh...
3. cepat marah sekiranya tak dpt apa yg dihajati.
4. dah ssh nk bg pakai pampers or baju sbb cubaan untuk melarikan diri
5. suka buli ibu..xbagi ibu p mn2..ngadap muka dia jek...
6. pandai sebut ayaaaaahhhh....ayah = ayah..ibu = ayah...teteteteteete...mulut bising...bla..bla..xmcm ibu pendiam jek...:p
7. suka duduk ngebat (meng+hebat) dgn sblh tangan dan sambil bersila panggung cam ayah..
8. suka main gusi ngan lidah sambil membuat bunyi2an...gigi tarak...
9. habit yg masih dikekalkan...mkn sume mende
10. to b cont...

Saturday, November 21, 2009

Simptom Maggi


ini la hakikatnyer bila dah ujung bulan...tp ujung bulan nov nih mmg agak kasar simptomnyer...mana x nyer...last month dpt gaji awal bulan...dis month ujung bulan...ni la nasib org mkn gaji yg xseberapa tuh...tp Alhamdulillah...masih ada rezeki Allah nk bg kat kite kan...
dlm keadaan camni, byk xtvt terbatas...byk pergerakan terhad...xpo..ada hikmah tuh..
kursus yg plan weekend ni pon xjadi..juga ada hikmah..kebetulan dania pon xsihat...ssh gak nk tinggal...
tp dlm keadaan kewangan nazak bulan ni saje aku balik jengka 3x...huhu...sgt sadis...byk tol kenduri org wat..time nazak pon ada kenduri..terpaksa la penuhi majlis...
yeahh...caloss...xlama dah kan..beberapa hari jek lg...

Friday, November 20, 2009

Congratz 2 u


nk wish congratz to my lil sis..adik den paling bongsu sbb dpt result best dlm UPSR...

xder la macam akak dia ni ha..cemerlang lg gemilang upsr dulu tu ha..hahaha..usah diungkit cerita lama...

so...aku telah berjanji sekiranya dia berjaya mencapai target akan ku hadiahkan tiket kapal terbang..ok la adik...angah sponsor tiket p indon je eh...nk balik soh abah bayo plak..kekeke..

gambar tahun 2007 (sehari pas aku tunang)

Wednesday, November 18, 2009

wedding poji

sabtu lepas team isis ada jamuan mkn2 kt hotel quality tp aku xdpt join diorang sbb balik kg atas urusan kenduri sepupu kt kota gelanggi. so, layan je la gambar2 kt bowoh ni bukti ketidakhadiran...huhu

sempat pak aji tu mkn kt meja pengantin tuh

makan beradab

pose....

udang panjat...muahaha...pengantin xleh mkn...

Good Luck SPM


video

sempena exam2 ni kan...esp utk dak2 spm...meh try korang kire2 cam dlm video nih..mmg marbeles la...kompem dpt A punyer..hehehe

nyway...selamat maju jaya N good luck 2 all students yg ngah amik SPM..

untuk adik saya yg sedang menduduki SPM...buat yang terbaik...TERBAIK ok...bukan terbalik....GOOD LUCK...ada ganjaran akan diberikan jika berjaya..huhuhu...rasuah kah???


nota kaki:

PM dah ada facebook..pasni xleh blok fb dah la kt opis..huhu :p

Monday, November 16, 2009

lipstik

wallah....lipstik aku sekadar hiasan dlm handbag...aku xtau semenjak bila aku xboleh berliptik2 neh...
seingat aku since kawen mmg aku jarang berliptik2 nih...pasal time ngandung mmg selekeh mebeh giler...xcun langsung...
tp la ni biler gatal nk berliptik2 bagai..otomatik bibir aku akan jadi gatal..padahal liptik tu la aku dok pakai b4 nih...ada cara x xnak bg bibir ni gatai???


Friday, November 13, 2009

isnin...selasa...rabu...khamis...jumaat...


huh...ari ni adalah jumaat...hoyeyyy!!!

dan esok adalah cuti...yg betul2 cuti...selama ni aku xcuti ker?hehe...selama ini, sabtu dan ahad bukan lah cuti sgt pon untuk aku...nevermind...kali ni aku cuti...dan mahu pulang ke kampung jengka untuk kenduri kendara pulak...

minggu ni aku rasa rekod aku teruk la...mesti boss geleng pale jek ngan aku ni kan...eee...budak sorang ni asik ngelat jek..hehe..sori la boss...tahap darurat..kalo x xder la aku nak ngelat (darurat la sgt kan..uweekkkk)

antara darurat aku tuh kad aku ada tanda merah 2x berturut2...apa maknanyer tuh...aku ada peluang utk merahkan kad tu lg sekali...hahaha...maknanyer aku leh mai lambat lagi la kan...betui3...power kan...antara sebab2 lambat xpayah citer la..buang karan sajer...

sape la punyer idea n yg cipta punch card ni hah?


dan...
nk wat selingan sket pasai hp aku ni ha...hp ni aku beli time aku baru masuk keje dulu...masa tu harga hp ni rm800++...kalo nk tolak kt kedai ni bp la sgt dia nk amik kan...1/4 pon blom tentu...huhu...arakian hp aku ni telah wong weng skang ni akibat si kecik dania tuh p mkn...sume mende dia nk makan..kaki meja pon nk mkn...simen dapur pon nk mkn...carpet nk mkn...pendek kata sume menda la dia nk mkn...kalo org kata tolak batu ngan kayu...tp dak kecik ni mmg xder tolak2 dah...sabo je la...dah 2x dia telan menatang apa aku xtau sampai tercekik2...telan masuk perut terus...yg geramnyer bila nk korek dia xbagi...eh...cite lain plak dah...berbalik pd hp aku yg wong weng ni ha...masalah prob nyer aku xleh nk type msg dah...ntah apa2 dia kuar...bila wat call akan ada bunyi aku tekan button2...hmm...nk tukar yg len xder duit lg nih...sape2 nk sedekah iphone x?hehehe...

dah 3thn++ riwayat ngan dia...dah byk kali jatuh nih...ok lg...tp alergic bila kene air....


Thursday, November 12, 2009

Mood Penat dan mengantuk

hula..hula...


ari ni aku rasa sgt letih dan ngantuk lah...


dan yg paling riso susu aku yg semakin berkurang...tambah ngan mood xbest ni lg la susu majuk nnti..huhu

Monday, November 9, 2009

Kenapa yer??


hmm...saje nk post citer anak den yg sorang ni kt sini...aku sedikit hairan...kalo ikutkan dania skang ni dah nk masuk 9 bulan...dah byk angka tuh kan...aku bukan hairan tang angka tuh...tp aku hairan dania makin kuat tido...kalo ikut time umur camni sure dia byk main kan...kt umah bb sitter pon time dia tido lg byk dari berjaga...bayangkan dari start aku hantar pg b4 p keje dia tido sampai kt kol 10...kang tgh dia tido lg...ptg sempat lg tido seround...dia ngamuk2 nk tido...ngantuk la sgt gayanyer...bila balik umah plak blom kol 9 dia dah ngamuk memerap xbagi aku wat keje len...maknanyer nk ajak aku tido la kan...dia xakan tido kalo aku xtido...kt umah lgsg xmo tido buai...mau ibu jugak...mmg sedikit sukar nk wat keje umah...tambah2 kalo ayah dia balik keje lmbt sampai kol 10 - 11 mlm...tang baju keje xgosok???xpayah citer...aku ada 2-3 helai baju emergency..hehe...maknanyer kalo xsempat nk iron baju aku belasah la baju emergency tu...tp baju ayah xder yg emergency punyer...mmg kn iron 2-3 helai baju sekali iron...spy kalo xsempat nk iron ada dah stok b4 nih..huuhu...melalut citer baju plak dah...keskes

Saturday, November 7, 2009

Choosing baby toys


Anda mungkin tidak yakin apa jenis mainan, atau berapa banyak mainan untuk bayi anda seharusnya.


Antara cakap-cakap orang yang biasa kita dengar: "Jangan berikan mainan bayi anda - dia akan manja," or "Berikan bayi anda mainan banyak - mereka membangunkan otaknya."


Jadi, yang mana? Kedua sisi perdebatan ini adalah bagus. Seorang bayi memang belajar dengan bermain, dan semakin banyak mereka bermain, semakin mereka belajar. Dengan pemikiran ini, ramai yg menghabiskan banyak wang untuk membeli mainan, akan tetapi banyak mainan anak memegang perhatian selama tiga atau empat hari, hanya untuk diserahkan kepada bahagian bawah atau toybox belakang rak.


Bayi belajar tentang dunia mereka dengan menggunakan kelima indra mereka: penglihatan, pendengaran, rasa, bau dan sentuhan.


Mainan terlibat dan memperbaiki indra dengan:


· Membantu bayi anda belajar bagaimana untuk mengendalikan gerakan dan bahagian tubuh
· Membantu bayi anda mengetahui cara kerja sesuatu
· mempamerkan bayi bagaimana ia bisa mengendalikan segala sesuatu di dunia
· Mengajar bayi anda idea-idea baru
· Gedung otot bayi anda kawalan, penyelarasan, dan kekuatan
· Mengajar bayi anda bagaimana menggunakan imajinasinya
· mempamerkan bayi anda cara menyelesaikan masalah sederhana
· Membantu bayi anda belajar bagaimana untuk bermain sendiri
· Setting dasar untuk belajar bagaimana untuk berkongsi dan bekerja sama dengan orang lain

Para ahli sepakat bahawa bayi memerlukan pelbagai mainan untuk memperkayakan kehidupan mereka dan mendorong pembelajaran. Sementara bayi anda boleh belajar daripada mahal dibeli di kedai mainan, dia juga boleh belajar dari:
· sebuah gumpalan kertas,
· satu set sendok ukur,
· sebuah kotak kosong,
· atau daun.

Segala sesuatu yang baru dan menarik untuk bayi, dan jika anda membuka mata anda kepada banyak keajaiban di dunia, anda akan melihat bahawa anda tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk menjaga bayi anda senang, tertarik dan belajar.

Mencari high ini sebagai anda berbelanja untuk bayi anda:

  • Bermain jangka panjang nilai: Adakah ini akan terus si kecil perhatian selama lebih dari beberapa minggu?
  • Keawetan: Adakah itu terus ketika duduk di atas, dicampakkan, melompat di atas, mulut?
  • Solid kesederhanaan: Bayi tidak perlu mainan rumit.
  • Tantangan: Mencari mainan yang mengajar tetapi tidak mengecewakan.
  • Kepatutan. Adakah itu berpadanan dengan bayi anda berfikir, Bahasa, dan keterampilan motorik?
  • Bunga: Adakah ini akan menggalakkan bayi anda untuk berfikir?
  • Stimulasi: Bagaimanakah mainan ini meningkatkan kreativitas dan imajinasi?
  • Interactiveness: Adakah anak anda terlibat atau hanya menghibur saat dia watches pasif?
  • Fleksibiliti: Adakah bayi anda bermain dengan di lebih daripada satu cara?
  • Dicuci: Well-suka mainan cenderung menjadi sangat kotor!
  • Sesuai dengan sistem nilai keluarga anda: Adakah mainan ini mencerminkan nilai-nilai khusus keluarga? Sebagai contoh, adalah mainan untuk ramah lingkungan? Adakah mempromosikan kepelbagaian? Adakah anda merasa nyaman dengan apa yang mainan mewakili?
  • Kebaruan: Adakah mainan ini berbeza daripada orang lain bayi anda sudah memiliki?

Keselamatan untuk semua mainan Baik selalu mempertimbangkan aspek keselamatan apa pun bayi anda akan bermain dengan. Berikut adalah beberapa cara untuk tetap bermain dalam:
- Buang plastik pembungkus, plastik, bungkusan, atau tag sebelum memberikan mainan untuk bayi.
- Selalu waspada terhadap bahaya tercekik.
- Apa pun cukup kecil untuk muat dalam mulut bayi anda mempunyai potensi bahaya.
- Perhatikan bahagian yang boleh jadi lepas dari objek yang lebih besar juga.
- Pastikan tidak ada bahagian-bahagian kecil yang boleh melepas atau dikunyah daripada mainan.
- Semak cat atau selesai pada mainan untuk memastikan itu tidak beracun, kerana bayi memasukkan semuanya dalam mulut mereka.
- Semak mainan untuk titik-titik yang tajam, kasar hujungnya, kakisan, dan bahagian-bahagian yang rosak.
- Sentiasa mematuhi rating usia pada pakej.
- Tidak peduli seberapa pintar anak anda atau betapa hebatnya mainan, jangan menebak-nebak pengilang, sejak usia kedudukan sering diberikan kerana masalah keselamatan.
- Jika anda memilih untuk membeli mainan dengan usia yang lebih tua cadangan, pastikan bahawa mainan ini hanya digunakan ketika anda sedang bermain dengan bayi anda, dan bahawa hal itu disimpan di mana bayi anda tidak boleh ke sana tanpa kawalan anda.
- Padam mainan kerincingan, meramas mainan, teethers, boneka haiwan, dan mainan kecil lainnya dari tempat tidur atau tempat tidur ketika bayi anda pergi tidur untuk tidur siang atau tidur.
- Pengecualian di sini adalah khusus dibuat untuk mainan bayi yang telah dengan hati-hati diciptakan untuk menjadi lovey tidur yang aman.
- Elakkan menarik mainan dengan tali panjang yang boleh angin di sekitar leher bayi anda.
- Tarik mainan untuk bayi harus mempunyai entah sangat pendek menangani string atau kaku.
- Pastikan mainan yang dirakit dengan benar, dengan tidak ada bahagian yang longgar.
- Waspadalah terhadap mainan keras berlebihan.
- Bayi cenderung untuk menahan hal-hal yang dekat dengan wajah mereka, dan anda ingin melindungi bayi anda sensitif telinga.
- Membeli telefon atau tempat tidur bayi mainan daripada pengilang bereputasi baik, dan pastikan bahawa mereka melekat pada boks bayi tanpa bergantung senar.
- Padam mobiles dan lain sekali mainan boks bayi anda dapat duduk.
- Pastikan bahawa mainan tidak pernah ditinggalkan di tangga, di depan pintu, atau di trotoar.
- Toybox bayi anda harus mempunyai keselamatan khusus tutup (atau tidak tutup sama sekali) untuk mengelakkan daripada dibanting di kepala bayi anda atau tangan, atau bayi anda di dalam perangkap. Seharusnya tidak boleh ada engsel yang dapat menjepit jari-jari kecil.
- Jangan pernah memberi bayi balon, styrofoam, atau plastik sebagai mainan; sekarang ini tersedak bahaya yang serius, kerana mereka tidak dapat dikeluarkan dengan manuver Heimlich. Jika suatu mainan bekas (apakah dibeli daripada kedai bekas atau garage sale, atau diberikan kepada anda oleh seorang teman atau kerabat), berikan semua

Friday, November 6, 2009

New Opis...New Partition...New Neighbor

yeah...kawan2 sume saya dah berpindah ke opis baru...dan saya berpindah tanpa talian hayat..eh tiada talian talipon kt opis aku nih...line xtransfer lagik..aman la seketika hidup ku..hikhik...kepada adik2 ira n miera n abg ngah selamat la tunggu talipon tu yer...:p
hokey...aku nk tayang gambo opis baru tp xder cable nk transfer plak...layan je la cite bodo aku nih...
kisah pindah memindah ni dah lama dalam kamus hidup aku sejak aku masuk lapor diri keje kt sini...campur nih dah 6 kali aku pindah tempat...memula dulu asik la dok kongsi partition ngan zam...then dok bilik kongsi plak...sume mende kongsi la kan...pastu upgrade sket ada partition sendiri walaupon kecik...jiran sebelah menyebelah pon leh main laga bahu la...haha...nasib sebelah den tu boss...
la ni partition i dah besar sket u tau...mula la aku nk bercucuk tanam kt partition baru ni ha...kene susun strategi nih apa jenis tanaman aku nak tanam dulu nih...yeah...
alamak...kt sini xleh dengar bunyi lagu mesin punch card la plak...:p

Tuesday, November 3, 2009

Bahan Eksperimen???

kisahnyer...pg aku terlewat bangun...dan pepagi tu hp aku berbunyi..suara dok sexy lagik jawab gak phone tuh..
"Cik..saya student dentistry..nk wat treatment utk cik ari ni kol 10...boleh x?"..
aku ngan spontan jawab ok jek..pasal nk cepat siap p keje...pastu dia msg lg utk kompem ngan aku..pasal aku dah kata ok kan...yer kan je la...
"saya sampai kol 10 nnti yer...."
tp kol 10 aku kt opis lg..hikhik..cane nk kuar nih..nk bgtau boss nk kuar pon cam takut jek..tp dah terjanji...nasib boss bg dgn pesanan jgn lama2..abes dah dekat kol 1..jap je kot kan???hehe
dgn riang ria aku hangkut sekali jiran seblah meja aku ni ha...iera..pasai dia leh gendong aku...:p
dipendekkan cite aku sampai kt klinik gigi tu dan ke bilik rawatan dia tuh..dgr bunyi2 mesin2 gerudi dia tuh, naik ngilu plak gigi aku ni ha...
iera pon dapat servis gak sambil menunggu aku..hehe..tetiba terjebak plak...
bila aku dah duduk kt atas kusi dia tuh, 2 org student start tanya2 aku..soal siasat plak...layan ajer la...mcm2 ditanya...tanya umur, kesihatan, pasal gigi, apa ntah lagi...aku jawab sume soklan mereka dgn cemerlang...
setel diorang soal siasat aku, ada doktor dtg...dr tu org luar..bukan warganegara kite la...dia mula cek2 gigi aku...then dia soh student tu bawak aku p xray..
aku pon pelik..ni la 1st time treatment gigi aku kene xray bagai...hehe...dak tu kata gam jatuh..apa mende gam???haha..gusi la tuh...mana la aku paham kan..aku ikut je la student tuh...
dia punya mesin xray..pehh...1st time gak aku nengok..haha...memula dia soh tanggal segala jadah pin kt tudung aku nih...maklum la...tudung zaman skang kalo xsemat pin keliling kepala xsah..:p
aku gigit besi yg kt mesin tuh..pas tu ada mende bergerak pusing pale aku...dah macam robot plak rasa...transformer tukar kepala..hehe...
ok...setel x-ray aku balik bilik rawatan...letak gambar xray depan aku tu ha...sempat la aku bilang gigi aku ada bape...nmpk sgt xpernah tau bape batang gigi aku ada...ada aku kesah??hehe
oh..gigi aku xcukup 1 rupenyer...mmg ada 1 kawasan kosong jek...kt situ mmg xpernah ada pape penumbuhan berlaku pon...sbb kosong gigi atas tu jadi kebawah sket..udah cite struktur gigi la plak...dia belek gigi aku seketul2, apa mende dia cakap aku xpaham..dia ngan kawan dia ngan doktor tu jek paham...kalo dia kata gigi aku buruk pon aku xtau..:p
pastu dia bg aku makan ubat biru...dah macam ketul nila yg omak den wat rendam baju sekolah zaman kecik2 dulu rupenyer..tp ada pudina kot pasal berangin dia soh sapu keliling gigi pas gigit..then dia cek lg seketul2 gigi aku..apa mende la diorang nk wat benornyer..
pastu dah nk dekat kol 12pm...
dia nk tampal gigi aku tu tp xsempat..pasai doktor ada keje lain plak..next time saya call akak lg yer...huhu..iyer la dik...
doktor tu kata, kes aku ni leh dak tu sambung next sem...maknanyer fasa yg dia akan belajar sem depan ada masalah itu pada aku...uik..nk pegang aku jd patient dia la tuh..huhu...
dan...dia ada bertanya sesiapa nk wat gigi palsu x???dia nk wat kan..FOC...
dan aku dibekalkan time slip utk dipersembahkan pada pejabat...:p

mulut pon biru pasai kene makan biji nila..hehe


nmpak x gambo xray gigi aku tuh??hehe..try bilang ada bape...