Friday, September 28, 2012

Cerita Beijing Day 1

jom kite mulakan cerita beijing...huhu
tarik nafas panjang ni nk cite day by day...kami berkampung 5hari6malam kat sana...

penerbangan kami dijadualkan pd 16Sept2012 jam 7pm lebih kurang...
6jam dalam kapal terbang ngan anak kecik yg meragam mmg sgt mensabarkan diri sendiri...phewww...
sampai jek beijing dah kol 1am...
dan disambut seorang perempuan cina sambil pegang kertas tulis nama mak...
tp tour guide ni cakap indonesia...
makanya bisa ngomong satu2 dong...tidak bisa bertutur laju2...
terus kami dihantar ke hotel...bisa tidur dulu...

pandangan dari dalam bilik hotel...
kami menginap kat Hotel Long Ding Hua (Hotel Majesty) sepanjang 5 hari kt Beijing tu
rasanyer org malaysia yg mai Beijing mmg sume pakat dok sini kot...mmg jumpa org kite jek kt sini...hehe
leh siap ngumpat tour guide memasing...teeettt....bkn ngumpat...berbincang...hahhaha

pagi tu bekpes dulu kt hotel tu...
harus la carik yg halal...xder idea nk mkn,,aku bantai telo rebus n roti jek...
jam kt beijing sama ngan malaysia...cuma cepat 5-10minit jek...
waktu semayang pon cepat sejam dari malaysia...

janji program start kol 11am...
kami terus dibawa utk makan siang (ikut bahasa amoi tu...huhu)
makan kat restoran muslim...nebes gak tunggu menu apa la diorang nk hidang nih...huhu

haa...kentang goreng herba...
sendawa bau herba kunyit jek la...hehe

telo dadar...kegemaran org malaysia...huhu

daging ni best...telan air liur jap...

ayam dia wat goreng sambal kot...tp xpedas pon...

destinasi lepas makan tgh tu adalah ke Tiananmen Square kot kalo xsilap tempat dia...
kalo silap nama lain la...hehehe

kat sini ada tasik/danau luas sangat...
katanyer tempat permaisuri bermain2...dan duduk kt sini selama 7bulan kot...kalo xsilap dgr la...

kat sini gak tmpt diorang wat pemujaan panggil hujan turun...huhu

lepas tu kami dibawa pergi masjid utk solat...
nama masjid pon aku xingat dah apa...
masjid ni katanyer tertua kt china...

ni kenderaan kami sepanjang kt beijing...
keje hon org jek driver dia...
xkira org tua ke...muda ke...jalan kaki ke...naik beskal ker...kete ko besar ke kecik jek...
sume dibantai hon...
aku agak mmg culture diorang kot kt sana...main hon sesuka hati...
jalan dia sesak sangat...katanyer macet (bahasa org indonesia)

ptg sikit kitorang dibawa tgk acrobatic show...xsangka plak ayah amik gambar kami sume ngah tido kepenatan...huhu
nampak x suma pakat tido..penat berjalan2 dari pg smpai ptg...
show ni start kol 530pm-630pm...
aku rasa cam lama sgt nak habes sbb anak2 pon wat 'show'...huhuhu
sekali lg dania ngan ammar pon wat show dlm nih...adoyai...tu la tido ptg lagik...

Acrobatic Show
gambar ni aku amik dari google...aku xamik gambar diorang wat show tu sbb ssh ngan pgg anak2...

selesai show tu terus berpusu2 kuar dari panggung tu...
kami p makan malam plak....terus balik hotel rehat...
sampai hotel pon dah dekat kol 9pm kot....huhu...

nnti sambung hari ke-2 plak...bila la tu yer nk sambung???
muntah gak nk cite panjang2....hehehe

nak mintak tolong kawan2 like page saya yer..klik sini..thanks.. 

9 budak comey:

Nens Collection said...

ewahh..dh start citer beijing ni..best2!

|| NaFiRaa || said...

bestnye dapat gi melancong ke negara orang~ best!

mamalieyna said...

waaah jauh perjalanan tu..bestnye tengok tempat orang kan..^_^

eB said...

nanti leh la kiter roger2. cam best jerk nk gi sn tuh :)

Eliss Mie said...

wah syoknya jalan2. kalau tahu boleh kim Fridge magnet :p hehehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

lama tu bercuti..
itula kan org msia la ni byk yg melancong ke Beijing..

srnok shopping kan kat sane..

eMMe said...

wah! jauh berjalan, luas pemandangan...
sampai beijing dah.. bwk anak2 skali lagik.. rezeki eT sekeluarga, hope, pasni saya pun dpt gak gi Beijing...
best tak?

mama_izz said...

wahh pi Beijing...menarik...tunggu part 2 plak... ;D

Myra Jay said...

Terliur tengok menu, macam besh je :D