Friday, March 23, 2012

Magrain KOT


hasil pembacaan aku...kenapa la aku ni asik sakit kepala bila bangun pagi...
kot ingat sebab malam kerap bangun kan..sape ada anak kecik mesti ada jadual bangun tengah malam byk kali xtentu masa...huhuhu...
ada unsur2 magrain pon ada rasanyer...
jumpa doktor xder cakap apa pon...meh dr.maziati nak citer kt uolsss sekalian.. :p


Jenis-jenis Sakit Kepala dan Ciri-cirinya  
Sakit Kepala Migrain 
•  Berlaku apabila saluran darah di kepala menutup terlalu ketat atau membuka terlalu luas. 
•  Sakit dirasai disebelah bahagian sahaja pada satu satu masa, tetapi mungkin merebak ke seluruh kepala. 
•  Sakitnya berdenyutdenyut dan selalunya berlaku secara perlahan lahan dan menjadi lebih teruk selepas satu jam atau lebih. Berlarutan sekurang-kurangnya 2-4 jam atau lebih lama. 
•  Sakit mungkin menyerang sekali dalam masa beberapa hari atau beberapa minggu atau langsung tiada untuk beberapa bulan, Migrain biasanya berlarutan selama beberapa jam tetapi jarang melebihi satu atau dua hari. 
•  Sakit mungkin menjadi lebih teruk dengan tekanan, pengambilan alcohol, atau sesetengah jenis makanan seperti coklat dan serinngkali disertai rasa loya dan muntah muntah. Tidur dapat melegakan sakit kepala jenis ini. Sakit ini juga berlaku semasa haid. 
•  Mempunyai sejarah keluarga yang mengidap migraine Sakit Kepala Bertumpu 
•  Sakit kepala jenis ini biasanya berlaku di kalngan lelaki pertengahan umur, manakala migraine tipikal lebih biasa berlaku di kalangan wanita. 
•  Sakitnya hanya mepiluti sebelah bahagina kepala sahaja. Sakit biasanya terjadi dibelakang mata dan biasanya berlaku pada mata yang sama. 
•  Sakit yang menyerang secara tiba-tiba tanpa sebarang amaran. 
•  Sakit yang memuncak dalam tempoh 5 hingga 10 minit dan mungkin berlarutan sehingga beberapa jam. 
•  Sakit yang menyebabkan seseorang terbangun daripada tidur dan berlaku beberapa kali sehari untuk beberapa minggu dan kemudian berhenti. Menyerang hampir pada waktu yang sama setiap hari, untuk beberapa minggu atau bulan. 
•  Sakit yang mungkin berkaitan dengan sebelah bahagian rongga hidung tersumbat dan mata yang berair.  
saya amik dari sumber

tetiba jadi pakar perubatan plak...hehehe
sekian taklimat kesihatan.. :)

ipad kanak2...jom pakat beli... klik sini 

6 budak comey:

miloais milo said...

buat medical check-up lah beb....

|| NaFiRaa || said...

betol2!! try wat medical check up yg lebih detail..

Eliss Mie said...

aku kalau migrain pakej sekali dengan angin. selagi tak muntah selagi tu tak lega. bila dah muntah, baru tidur, bangun baru tak sakit kepala.

Atia Adina said...

aku pun selalu kene sakit pala....aku rasa sbb pengambilan pil perancang....biasanya aku akan telan panadol aktif fast 2 biji...selalunya akan baik selepas beberapa jam...

-Ad-

ratusiput said...

kita para2 ibu n isteri ni kalau sakit skit2 mesti cam mls je kan nk gi check ke apa.kalau RS...RS takut sebenarnya.tp utk kebaikan betterlah pegi check kan.

Zefa NorAsmara said...

Kalau selalu baik g check betul2 ety.. Kak zefa biasanya sakit kepala kalau berpanas.. :-(