Thursday, September 22, 2011

Makanan Pertama Ammar - Puri Mangga

okeh...seperti dijanji...
meh nak citer sket pasal puri yg aku dah wat...
kebetulan kt umah ada buah mangga jek...buah tu manis...mertua aku tanam kt laman umah...hasilnyer aku makan la kan...:)
malam tu semangat berkobar2 nk buat...hehe 

Peringkat 1 (5-7 bulan)
• Pada peringkat ini, makanan yang paling sesuai diperkenalkan ialah buah-buahan. Buah-buahan yang sesuai ialah seperti epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (pastikan tidak ada serat yang diberikan sekali dengan cara menapis buah mangga terlebih dahulu).
• Beri bayi satu jenis buah atau satu tekstur buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi boleh memahami rasa dan tidak keliru.
• Buat permulaan, beri bayi makan sehari sekali (lunch- antara 11.30 hingga 12.30 tgh). Kemudian boleh ditambah kepada 2 kali sehari (lunch dan dinner- antara 5.30 – 6.30 petang). Selepas dari waktu tersebut, tidak perlu beri makan kepada bayi, memadai dengan susu sahaja.
• Cara penyediaannya fruit puree ialah seperti berikut:
1. Potong buah kepada kiub-kiub kecil dan rebus atau steam buah-buahan tersebut sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Lenyekkan atau blender buah.
3. Buat permulaan, beri bayi makan 2, 3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.
lupa plak sumber...sorii...lama dlm draft..;p 
 ni wat sebekas dulu...kecik jek pon...leh tahan 2-3 hari mkn... 
bungkus ngan aluminium foil sbb xjumpa penutup bekas tuh..pastu ikat ngan getah supaya dia xterbukak...hehe...
simpan dalam peti ais leh tahan 3-4 minggu...
kalo buat banyak2...xder bekas...leh la boh dalam bekas ice cube yg dlm peti tu...
nnti nk carik resepi lain plak...
kalo korang ada resepi best leh share ngan ai yeah...

7 budak comey:

♥ Elin ♥ said...

hmm...x terupdate untuk amaninya puree..
blh tuka perasa nih..mcm sedp jer.

eT said...

a'ah...sedap...dpt kt mak dia sekali telan jek..:p

Aleyn said...

Cam sedaaappp jerk...juicy gitu

~izan~ said...

tak pernah plak bg anak2 aku mkn mcm ni hehe.

Ticer Syah said...

adoi.. cam sedap lak den nengokkan.. T_T

umialya said...

masa Alya kecik2 dulu, suka bg dia puree epal n buah lai

Farihan said...

cousin aku suka buat puree carror ngan brokoli