Saturday, March 27, 2010

cita-cita aku


aku ni xtahu nk jadi apa benornyer...nk cerita tang cita2 ni...dari kecik org dah dok tanya pasal cita2...apa bende cita2 tu???
ala...cita2 tu nk jadi apa bila besar....oooo....dari saat itu baru la aku tau apa tu cita2...
nama pon dok kt kampung kan...xnmpk dah kerja pegawai ker...doktor ker...lawyer ker....saintis ker...yg aku nampak sekeliling aku ni cikgu...polis...keje ladang...dan keje kilang...
pagi2 aku dok berlumba ngan kakak aku jalan kaki p sekolah..selalu la nmpk kakak2...abg2...dok tunggu bus kilang nk p keje...pakai uniform cantik kaler coklat...time tu yg femes kt jengka tu ialah kilang aspa...sonoknyer dpt keje kilang aku pk...dan telah bercita2 untuk keje kilang...

kt sekolah kene isi buku rekod dan isi 3 pilihan untuk cita2..
apa yg aku nk isi dalam kotak kosong tuh...aku tgk la kekawan nk jadik apa korang nih...nmpk sgt xder arah tuju hidup kan...maklum la..budak2 pk seronok jek...mn ada budak2 pk masa depan...(aku la tu) huhu
aku pon isi la doktor...polis...keje kilang...wallah...paling glemer kt jengka dah la tuh...:p
bila dah besar sket...sekolah menengah aku dah pk nk jadi mende lain plak...
aku pon pk nk jadi saintis..eceh...nama pon cita2 kan...
dgn kepala budak2 yg dok ada tuh...aku cuba utk bertahan di kelas aliran sains walaupon selalu dpt no kebelakang..hehe..wat malu jek...tp..xper...positif...positif....

then bila aku dah abes spm...result xkuar lg...kerjaya aku yg PERTAMA....keje kilang kt maran...hehehe...kan tercapai impian aku tuh..kira ok la tu kan...time tu gaji rm400 bulan2....
balik jam 6pm...sambung OT sampai kol 8.30pm...dapat la bulan rm600...
apa rasa dpt pegang duit sendiri???wahhh...biar pon sikit...tp cukup seronok...time tu mana ada komitmen kan...dok umah mak ayah...makan minum mak ayah tanggung...apa lg nk pk kan...
time tu dah ngada kalo beli kete ni best nih...hahaha...budak2 la katakan...
xlama aku keje situ...6 bulan jek...pastu dpt sambung belajar kt uitm jengka...pstu sambung lg belajar kt uitm shah alam...abes belajar kt shah alam...aku mula merayau2 mencari keje...
betapa ssh nyer nk carik keje yer...naik tangga...turun tangga....masuk segala opis org...
and aku keje kt 1 company cina kt seri kembangan....betul2 depan komuter serdang...
dgn berbekal kan degree aku yg xseberapa tuh...company tu janji nk bagi gaji rm700...
sikitnyer la gaji aku...tp xper...mungkin tu rezeki aku wat masa tuh...
aku keje dalam 2 minggu then raya cina sakan dia cuti...pastu tiba nk cuti raya haji dia xbagi cuti...adehh...teruk betui...sabtu pon keje...time ni aku tumpang umah mak cik aku....
pas dpt 1st gaji...aku blah...sbb xcukup sebulan aku keje...dpt la separuh...rm350....

pastu aku merayau lg carik keje...
sepupu aku offer utk jadik cikgu sandaran kt sekolah seri tasik, KL
aku ok jek...jadi cikgu la pulak..mengajar budak sekolah rendah...xlama aku jd cikgu....sebulan ke 2 bulan...aku pon xingat dah..hehe...cikgu ni gaji hari...sebulan aku dpt la rm800++...leh la nk bernyawa kan......time ni plak aku tumpang umah sepupu aku kt cheras tuh...kontrak cikgu ganti tu 3 bulan jek...pasai cikgu cuti bersalin...xsampai 3 bulan kontrak cikgu tu aku dpt surat keje ngan UITM...
post pen.peg (sementara) atas dasar projek yg nk dibangunkan....hmm...time tu gaji blom dnaikkan lg...aku dah serba salah nk p..pasai nnti nk kene wat programming...
secara positive nyer aku p jugak...mengenangkan aku mmg xder keje tetap kan...
berjumpa la ngan sahabat handai...huhuhu

dan..................................................
sampai la skang aku kt uitm...
dan masih teguh memegang post pen.peg nih....

dan ujung minggu ni sabtu dan ahad....
d ikutkan aku ada MTEST KPLI sabtu pagi nih...owh...aku nk jadik cikgu ker???
lok...lek...lok...lek....aku xder semangat nk p test tuh...so, aku pon x p test tuh....
dok la kt umah menghapdet blog...huhuhu
ptg ni ada kelas network....owh..skang aku amik master...
aku nk jadi lecturer ker???aku pon xtau arah tuju hidup aku...
InsyaAllah...kalo ada rezeki aku...aku terima jek...
dan sok...ahad...aku ada exam utk post pegawai, F41 utk UiTM....
tgk la kalo Allah nk bagi rezeki kt aku...Alhamdulillah....
kalo nk kire bersyukur...aku bersyukur sgt2 ngan rezeki yg tuhan bg skang nih...
so...skang aku sbg PROGRAMMER yg xseberapa nih....masih mencari apa cita2 aku sebenarnyer???


6 budak comey:

padin said...

Alhamdulillah.. Dia dah janjikan rezeki ni, kadang 2 dalam keadaan tak terjangka

eT said...

betul tu padin...

Sarah Syazwani said...

teringat zaman2 br masuk keje uitm..huhu..kita 3 jek lok..lek..lok..lek

eT said...

hehe...pastu dok melangut kt partition xtau mende...pastu p kuar time ptg...keskes...

Ad said...

owh nak jadi SA kene amik exam plak dah

eT said...

ad:
yer la ad..undan2...:p