Wednesday, March 31, 2010

inverted nipple/puting tenggelam


nk wat en3 pasal penyusuan ibu sat...
ibu yyg mungkin nk menyusukan bb dia tp ada masalah inverted nipple...
ramai ada masalah camnih...

kt sini ada tips yg aku jumpa...

Beberapa cara boleh digunakan untuk merangsang puting keluar:

  1. Nipplet
    Pam khas ini perlu diletakkan di atas bahagian puting dan tarik pam perlahan-lahan diikuti urutan untuk melembutkan puting. Kaedah ini perlu dilakukan setiap kali sebelum menyusukan bayi.
  2. Urutan
    Selain itu, mereka boleh memberi rangsangan kepada puting dengan memicit bahagian areola setiap kali ketika mandi. Buat selama satu dua minit. Pada masa sama letakkan kain lembap atau disejukkan dengan ais untuk meningkatkan rangsangan. Kaedah ini boleh mengatasi masalah puting terbenam secara perlahan-lahan dan wanita tidak perlu lagi bergantung kepada nipplet.
  3. Pam Payudara
    Wanita juga boleh menggunakan pam payu dara untuk merangsang puting sejurus sebelum menyusukan anak. Ia bukan saja dapat mengelak masalah pengumpulan terlalu banyak susu, malah memudahkan bayi menyusu.
  4. Breast shell
    Ia juga turut dikenali sebagai cawan susu, cawan payu dara dan membentuk puting. Alat ini perlu dipakai bersama coli anda seawal trimester ketiga untuk beberapa jam dalam sehari. Sekiranya anda selesa, anda boleh meningkatkan jumlah waktu penggunaannya. Selepas bayi lahir, pakai alat ini 30 minit sebelum menyusukan bayi. Namun, jangan sesekali memakainya di waktu malam.
  5. Teknik Hoffman
    Letakkan ibu jari di atas puting. Tolak perlahan-lahan ke dalam tisu payu dara anda dan pada masa yang sama tarik ibu jari anda. Dengan itu, anda melakukan
    regangan ke atas puting dan melonggarkannya. Jadi, puting mudah bergerak ke dalam dan ke luar. Lakukan teknik ini sekurang-kurangnya lima kali sehari.
  6. Nipple shield
    Teknik ini adalah langkah terakhir yang boleh lakukan jika cara-cara lain tidak menjadi. Caranya ialah anda menjadikan nipple shield sebagai pengganti puting anda yang tenggelam itu. Untuk mengelakkan bayi “gian”untuk menyusu menggunakan nipple shield, anda perlu mengalihkannya sebaik sahaja bayi melekap pada payudara anda.

here, ada forum yg bincang pasal masalah nih...

Assalamualaikum semua,

Saya nak tanya, ada tak dikalangan ummi budimana semua yng mengalami puting tenggelam dan berjaya mengeluarkan nya serta menyebabkan baby senang dan suka minum puting yg tenggelam tu?
Ada sebarang tip utk keluarkan puting kita yg tenggelam. Sebab anak saya dah dua tapi stil menyusu sebelah...cam tak kenyang n tak cukup ajer..ada sebeblah tak berfungsi kerna puting...aduhaii..

Pohon panduan dan tips daripada semua ummi yg berpengalaman...terima kasih

Re: Puting Sebelah Kiri Tenggelam
Wslm,

Saya ada pengalaman nipple tenggelam, but in the right side. Masa mula2 dulu, sakit sangat sbb membengkak, then rasa takut sebab baby tak nak hisap, mungkin sebab susu tak keluar.

Apa yang saya amalkan, saya tetap bf baby, cari sampai dapat kedudukan mulut baby yang boleh mengeluarkan susu bila dia hisap.

Then, at the end...dalam masa seminggu, nipple tu tak tenggelam lagi.. Maybe sebab baby hisap selalu..

Try...and best of luck..

Re: Puting Sebelah Kiri Tenggelam
Hello Mamaezaty,

Saya pun ada masalah nipple inverted belah kanan, the first week, i paksa bagi jugak baby hisap, i picit2 sampai susu skluar. Tapi baby selalu susah nak latch-on, sampai blister2 la that right nipple. After 1 month dah OK. Now sebab selalu pump, the right nipple tak inverted lagi, susu pun byk. But now baby plak tak nak hisap direct!

Re: Puting Sebelah Kiri Tenggelam
Mommies,
Saya dulu pun ada same problem ...But bila baby selalu hisap puting tu muncul jua akhirnya.Teruskan bagi baby hisap walaupun puting tenggelam.Insya Allah nanti OKlah tu.

Re: Puting Sebelah Kiri Tenggelam
mamaezzaty,

saya dulu pun punting tenggelam gak belah kiri.....masa tu lom bersalin lagi...puas dah dok picit/tarik2 masa mandi....tak mau terbentuk gak...

but one day saya ada terbaca bhgn kesihat kat harian metro (kalau tak silap saya ler) pasal puting teggelam tuk bf baby...Dr. tu ckp yg penting

1. mental kena set kita boleh bf baby
2. puting tu as 'anchor' tuk baby kita nenen...yg penting aerola kita tu...
3. so, masa kita bf baby tu kita kena make sure aerola kita
tuk terletak dlm mulut baby...insyaallah boleh

so, after bersalin saya practikkan cara nie...alhamdulillah menjadi....tapi ada kebenaran post mummies kat sini...pump tu membantu terbentuknyer nipple....

semoga mamaezzaty and all mommies here bole bf baby dgn jayanyer insyaalah..

Re: Puting Sebelah Kiri Tenggelam
sy pun ada masalah nipple tenggelam ni pastu sy guna nipple puller brand pureen.. harga dlm RM10++ je rasanya. dah lupa harga...bila guna dlm 2,3 kali nipple dah keluar.

16 budak comey:

emyadzha.com said...

folo saye tau...saye da folo kamu...
http://emyadzha.blogspot.com/

eT said...

ORAIT...TQ

mummy-aulia' said...

salam perkenalan..mntk izin nak share artikel awak kat blog saya yer..
neway, sudi2kan jenguk & follow blog sy..i folow u..

Anonymous said...

Nude beaches [url=http://nudepics.spruz.com/pt/Kim-Kardashian-Boobs-and-Butt-and-Upskirts-Oh-My/blog.htm] nude shoots[/url] naked beach

Anonymous said...

Naked celebrity [url=http://digg.com/celebrity/Lindsay_Lohan_Maximum_Sexy] naked movies[/url] fre naked pictures

Anonymous said...

I love maziati.blogspot.com! Here I always find a lot of helpful information for myself. Thanks you for your work.
Webmaster of http://loveepicentre.com and http://movieszone.eu
Best regards

Anonymous said...

link popularity seo optimising backlinks backlinks software

Anonymous said...

from: ogrodzenia I am a long time ago I study your blog and it has lengthy been expressing that you’re a fantastic author Payday Loans

Anonymous said...

Somebody necessarily assist to make significantly articles I might state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to create this particular publish amazing. Magnificent process! CA Norwalk Payday Loans

Anonymous said...

i just could not depart your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts Payday Loans

Anonymous said...

maziati.blogspot.com try these guys out Lelah dalam tirades dan Rampage , saya berjuang kembali untuk yang terbaik dari kemampuan saya namun pekerjaan rumah tangga diabaikan

Anonymous said...

maziati.blogspot.com see this page Ini membantu orang rata-rata dalam memperbaiki pengeluaran mereka tak terduga dan mendesak

Anonymous said...

Hello there! I just would like to give you a huge thumbs up for the excellent information you have here on this post. I'll be coming back to your site for more soon.

[url=http://onlinepokiesking4u.com]pokies online[/url]

Anonymous said...

Hey there! I just would like to give you a big thumbs up for your great info you have got right here on this post. I'll be returning to your website for more soon.

[url=http://xrumergeek.com]backlink service[/url]

Anonymous said...

cheat black ops 2 - Cheats BlackOps 2

http://majorcheat.com/

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

cheats black ops 2 / Blackops2 cheats

http://majorcheat.com/

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

hacker black ops 2 _ cheat blackops 2 zombie 2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-black-ops-2-wallhack

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

cheatsblackops 2 , CheatBlackOps 2 , cheater-black-ops-2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-black-ops-2-wallhack

_________________________________________________

Cheat pour Black Ops 2 majorcheat.com Majorcheat.com


new cod: mw3 aimbot - triche black ops 2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-black-ops-hack-ps3-xbox360-pc

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Blackops2 cheats / mw3 cheats
http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheats-black-ops-2-mw3-hacks

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

cheats black ops2 _ cod 9 cheats aimbot,2

http://majorcheat.com/

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
speed black ops 2 , cheats blackops 2 ps3, , hack black ops 2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-bf3-wallhack-aimbot-esp-ps3-xbox360

----------------------------
Black Ops 2 Cheat majorcheat.com level hack bo2 - loby cheat

http://majorcheat.com/index.php/acces-vip-black-ops-2-cheat

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Blackops2 hacker black ops 2 / video games_

http://majorcheat.com/index.php/tutorial-programme-cheat-black-ops2

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

free aimbot games' black ops2 _ cheatin blackops_2

http://majorcheat.com/acceuil/cheat-black-ops-2.html

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
cheats for call of duty black 2 , cheats blackops 2 ps3, , hack black ops 2

http://majorcheat.com/index.php/acces-vip-black-ops-2-cheat

[url=http://majorcheat.com]cheats mw3[/url]

Anonymous said...

You are so awesome! I do not believe I've read through anything like that before. So nice to discover someone with unique thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This website is something that's needed on the web, someone with a little originality!

[url=http://truebluepokies4u.com]online pokies real money[/url]