Tuesday, July 17, 2012

[Home] Peram Barang kat Kedai 7 Bulan...

bukan senang nk lengkap kan umah kalo budget xder...hehe
rumah kami mmg dah lama siap...sampai org ingatkan kami dah pindah masuk pon umah tu...
baru2 ni jek boleh modal sket nk sambung hal2 umah yg dh lama tergendala...

kami dah tempah set dapur ngan sofa kt kedai 1 hari sebelum masuk tahun 2012...
lama kan kt kedai...eh kt kilang la....
ni dah nak hujung bulan 7 pon baru nk calling2 mntk hantarkan barang ke rumah...
masa penghantaran tu ikram la yg uruskan masuk umah bagai....

sofa kami beli ngan home99 jek...hajat nak beli kt lorenzo...tp mahal la pulekkk...huahua
sofa sampai...ikram msg kata dah naik kulat meja nyer pon...
lama sgt kt kilang dia simpan...huhu
pas org tu lap2 hilang la kulat tuh...harap2 kulat tu xnaik lg...
kalo tak, kutip goreng jek la...:p

dania sgt suka dok atas tu...maklum la kusi baru...
posing wajib ada...pantang org nk amik gambar...melentok2 anak dara ni...huhu
adik cam biasa la...xplore jek dia...

bila kitchen cabinet org lain...plaster cieling org lain...cooker hob n hood org lain...panjang citer...nnti aku story kalo sempat...hehehe

cooker hood ngan hop baru jek pasang...beli ngan Home Raccolta ... jenis tuscani...
tu pon 2x mai umah baru setel bab ni...
sbbnyer xsetel nk letak cap kt luar tu tinggi...nk kene pakai tangga...kami xder tangga...

bab cooker hob n hood ni pon memula aku pk nk carik yg murah2 jek...
yer la mana nk cekau mahal2 kan...nak yg cantik tp murah...sape xmau....
tp bila di kaji n survey sana sini...byk benda jugak nk kene amik kira bila beli dapur...
hod aku pilih 2 burner....nk byk2 pon bukan nyer aku pakai sume pon nnti...
2 bunner pon dh ok kot...sebelah goreng ikan..sebelah masak sayur...
hood plak nk kene tgk power suction dia...
memandangkan rumah aku tu xbesar sgt...so, powernyer memadai aku amik yg suction power 1250m3/hr lebih kurang kalo xsilap...xder la asap 1 umah nnti...harap2 la...sbb aku pon xtest lg cooker hob n hood nih...
bab bunyi bising dia tu rasanyer tak dapat nk elak kot...
kalo nk yg senyap xder bunyi kn tambah RM lg la...huhu
oven plak aku xbeli lg...blom ada budget kot situ...kalo aku nk main masak2...bakar2...nnti aku tumpang umah korang eh...hehehe

aku xder la reti sgt bab ni...tp korang leh wat perbandingan n try study tips dari IG Home utk pilih cooker hob n hood:

1. Sufficient Airflow Power
Asian way of cooking requires a powerful hood that keeps the smoke and grease away from the kitchen. Therefore, a ventilating hood with sufficient airflow (more than 800m3/h) level can be an excellent choice.

2. Noise Level Choosing
A powerful hood doesn't mean that we have to sacrifice on the noise tolerance. An ideal hood would operate without generating much noise.

3. Low maintenance
Buy a hood with long–lasting material and easy to maintain. A good filtration system eases your maintenance work in the long run. Let the hood runs for another 5 minutes after cooking, as to exhaust the smoke and oil out cup before placing it under the hood and it will save you much trouble of cleaning it later.

4. Design Outlook
While our kitchens are becoming an essential part of modern home living, a stylish design is not doubt an important factor for choosing a hood.

5. Price and warranty 
A good quality hood may not be cheap, but it doesn't mean that you have to pay a sky-high price for that. Also, check out whether the product has a warranty, and how long is last.

11 budak comey:

MAMASUE said...

mamasue nye cooker hud,beli je lebih, tp since bising, kurang sket nk on...bukak pintu dapur je senang...hahaha...angin pun dapat

:: Riri-Fatieha ::~ said...

cantik la sofa tu... mcm leather je..

aizuemi said...

cantek sofa...

niniezane said...

macam sofa k wan la et..samala..beli kt home99 gak. raya 2 thn lps kot..ade pkai kt melati ni..tp dh koyak pn skit..biasela..ramai yg dok lompat2...huhuhu..

Nens Collection said...

ramainyer geng2 blogger naik umah baru & terisi dgn brg baru..alhamdulillah rezeki kan..;)

bunga_rose said...

bilaa laa nak pasang kabinet dapur kat rumah.. best tgk rumah org dah berkabinet ni.. semangat skit nak masak kat dapur hihihi.. cantik sofa tu

Nad @ MamaZN said...

ala, takreti la bab2 hood n hob ni..
hihi

nnt dh siap, buat open house kn?
jemput kite gak kn?
hhhahahaha!!
tak malu! =p

|| NaFiRaa || said...

cantek lah sofa.. hitam berkilat jek..:)

mama_izz said...

naik umah baruu...alhamdulillah...besttt... ;D

NettoAsh said...

Yelah,,kite pun ingat et dah masuk rumah baru.lepas update citer KC, trus senyap je..hehehe..tu ammar dah pandai jalan kulu kilir, leh la masak sedap2 eh :)

norman said...

salam pn maziati,
boleh tak bagi feedback untuk tuscani cooker, saya dlm pertimbangan jugak nak beli cooker (freestanding), besides tuscani, saya jg tgh survey brand ELBA & Rubine.

Kalau tak keberatan blh share kat email saya norman1st@gmail.com & cc wan.syamzaima@gmail.com (isteri)

thanks
norman