Tuesday, October 12, 2010

Hati sedikit lega

punya la susah nk bagi dania minum susu botol waktu kt umah ngan ibu...
macam2 dah aku buat...
beli botol yg leh isap ngan straw pegang 2 tgn tu pon xmo...
isi susu dlm botol vitagen pon xnmpk hasil...
last2 aku beli la botol barney sbb time aku carik botol susu tajuk tommie tippee xberjumpa...
dania nmpk botol barney tuh sibuk nk bwk balik...
aku ikutkn sajer...

ari tu la time aku dok mencari2 cara nk bg anak aku ni leh minum guna botol....
bukan dia xleh..cuma umah pengasuh jek dia mau...
bila ngan aku mungkin dia dok harap susu badan lagik...
time aku mencarik2 kt net tuh terjumpa la 1 forum nih...
org tu rekemen botol tommie tippee...katanyer ada kt tesco...tp aku carik xder plak...
katanyer anak dia dari xmo minum botol terus suka minum botol...
sefaham aku la...botol tommie tippe ni ada ciri breast ibu...aku blom try...masih carik botol tuh...
  • The Closer to Nature™ bottle & teat have been designed to mimic the natural flex, feel & movement of mother’s breast, making it easier to combine breastfeeding and bottle feeding.
  • The unique shape allows the bottle to be held closer into the body therefore allowing dads to enjoy a closeness with baby during feeding normally reserved for breastfeeding mums.
  • The 150ml size bottle has also been designed for smaller expressed breast milk feeds.
  • Suitable from birth
  • Comes with Closer to Nature™ slow flow teat
ni la rupe botol Tommie Tippee tuh...skang ni kt website dia dah ada kaler2 botol nih...

mungkin packing dia camnih...


dan bertemankan botol barney...walaupon xdpt botol yg aku carik tuh...
dania nk minum botol akhirnyer...

ni yg kecik...jenuh nk ulang buat pasai sikit jek kan...
saje aku test beli yg kecik dulu...kot2 dia xmo plak nnti...
makin bersepah plak botol kt umah aku tu ha...
dah ada 3 raga botol aku simpan...byk kan....

dan...last monday (smlm la kan...hehe) aku p JJ bukit raja carik botol yg best or unik...
dania nmpk botol barney kepala besau ni dia berkenan...
pastu nk botol mickey mouse plak...
tp botol tu kecik...xmo la aku beli...rugi jek...
nnti lain masa leh carik lg botol2 yg unik n menarik...


v
v
v
v
v
v


urmm...pada kawan2 diluar sana yg byk pengalaman...
ada bebrapa soklan dari aku yg xpenah wat susu botol ni ha...hehhe
bp sukat susu n air nk wat??
kalo travel apa barang nk kene hangkut??
lagi any advice lain yg boleh membantu saye yg baru nk guna botol nih?hehe
nyway...tenkiu....:)


15 budak comey:

roszz said...

hehe..advice setakat leh kongsi la..
soalan pertama: sukat susu n air ek...klu susu dumex..5 sudu susu 150ml air..
kedua: kena angkut...air panas,air,botol,susu yg ada bahagian2 tu hehe..nk jimat space

Atia Adina said...

atia pun kan...kalo kat umah tak nak susu...nak air masak jer...risau dibuatnya....tak masuk 2 tahun lagi dah nak benti susu ke???tapi makcik pengasuh kata,masa dia jaga...biasa atia susu 4 kali...pelik...kat umah tak nak langsung....agaknya kene beli botol barney gak kot....

izan_cute said...

http://www.littlewhiz.com/cat_tommee.cfm

kat situ ada jual botol tu..aku tak beli sebab bentuk dia tu mcm pelik haha,padahal bukan aku yg nak minum kan hehe.tp kalau tu la botol yg buat dia nak minum,baik ko try hehe.hmm,botol bumble bee pun ok jugak selain avent. =D

susu tu bergantung jenis susu jugak berapa sukatan susu dan air.tgk pada tin nnt yer.

miezaniera said...

biasanya for me la kan, kalo bancuh susu tu buh susu 4 sudu + air 8oz..maknanya separuh la..

kalo nk travel pulak, bw la temos air panas + air masak + susu (ade jual bekas susu utk travel). kalo travel jauh2 smpi bermalam jgn lupa bw pencuci botol dan cecair pncuci botol tu..

kalo nk kire koleksi botol susu, kt rumah kite dh tk muat almari..pasal papa dia rajin beli botol susu...tiap 3 bulan mesti tukar botol baru hehehe sekali tukar 5 botol ok.. haa pnjg dh komen ni hehe

mamasue said...

aisehmen....memilih botol susu plak...byk la collection botol2 menarik lepas nih

@e_da said...

budak2 mmg akan tertarik kalau borol tu pelik or cantik...

kalau nak travel make sure bawa air suam termos kecil dan air masak.. susu leh masukan sket dalam tupperware kalau tak travel lama... mmg 1beg susu dia saje je la jawabnya

mekchu said...

errmm.. risau kalau anak tak nak puting botol ni kan.. tp kalau dia dah suka tu, jgn tukar2 lagik dah..

sukatan tu ikut arahan kat luar tin tu.. tak semua susu sama sukatan.. & scoop pun ada yg besar & ada yg kecik kan.. kalau sukatan salah, takut anak berak keras, etc..

tp dania beruntung.. dpt bf smpai besar...

iera said...

susah jugak layan budak kecik ni yer..

eT said...

ros:
kalo susu sustagen...hehe
susu yg ada bhgn2 tu cane ros?

ad:
try la bawak atia p jejalan kt tmpt botol yg best2..mana la tau dia berkenan kan...

eT said...

izan:
lorrr...pesal ko xbeli...
leh bgtau aku cane botol tu..best ke x...walaupon bukan ko yg guna...hehe

bai:
yer2..aku ikut formula ko ni bai...
bab ada bekas utk susu leh bawak travel tu cam menarik gak...
mana nk carik?

eT said...

mamasue:
hehe..pasni leh wat frame sume botol bila dah xguna...:p

e_da:
tu la...ngah pk nih...byk plak nk bawak barang utk susu budak jek kan..
b4 nih mmg xder bwk pape pon...pasai sume dah ada kt kite..hehe

eT said...

mekchu:
yer la...
tp rugi plak rasa..terpaksa stop b4 2 tahun...

iera:
rasanyer layan dak kecik sng jek...degil..babab jek...dari nk kene melayan kerenah org besar...degil xkan nk babab gak kan...

aizuemi said...

anak aku ramai waktu aku skolah2 dulu.. keje aku wat susu budak jer..

aku nye style tgk no kat botol tu.. kalo 1 letak 1, 5 letak susu 5.. eh.. betul tak ek..

eT said...

haha...btol la tu kot zue...:p

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

hehe..takdak pengalaman..ihihi..tp kalu dia yg pilih btol tu sendiri berkenan dah la tu..hehe