Thursday, October 28, 2010

Cloth Diaper - Cubaan Pertama


dulu kan aku penah wat en3 pasal Cloth Diaper (CD) ni...
dan start pada tu aku dan basuh jek CD tuh...
xdan nk pakaikan pada dania lagik...
pas basuh terus lipat simpan...hahaha...teruk sungguh kan...lantas dilupakan terus..:p

3-4 menjak ni ada la 2-3 org ibu2 yg sibuk cite pasal CD nih...
yer la...
ke arah menyokong alam sekitar yg sihat...
mengurangkan pencemaran dari pembungan pampers yg melampau..ceewahhh...
aku la salah sorang penyumbang pencemaran tu kot...:p
kelmarin lagi aku nk test...tp asik lupe jek...

smlm aku dah bg dania pakai...
nmpknyer dia suka...sbb pampers kali ni ada kaler n byk butang...huhuhu
yg selalu pakai tu xder butang2 la plak kan dania...


focus adalah pada pampers...
aku dah cut tang nampak pusat dania yg amat comel itu..huhu...malu kan....:p
maklum la 1st time pakaikan dania...
main belasah jek tap2 butang tu kan...
nmpk cam ok jek....

tgk la tu..hepi jek siap tunjuk2 CD yg lama ibu beli dan baru pakai tu...hehe


aku pakaikan dania ngan CD ni dalam kol 11pm...
gedegang..gedegung...dia dok main sana sini...
sekali aku perasan suar dia dah basah2...
ish...main air ke dak kecik nih...bila masa plak dia masuk bilik air kan...
aku cium sket suar dia bau hancing...
loorrr....blom sampai setengah jam dah bocor plak nih...adehhhh
sampai ayah dia tegur..
"aih...dah tukar pampers balik???"

dah bocor kan...tukar la balik...hehe

kesimpulan yg aku leh wat...
mungkin aku tap2 butang tu xbetul2...
kene ketat sket kot kan...
smlm aku saje longgarkan pasal riso dia sesak napas plak nnti...hehe....
pasal org lain pakai ok je kan...leh jek tahan sampai ke pagi...

xper...aku dah basuh balik CD tuh...
nnti aku try lagi sekali yer kekawan....hehhee



19 budak comey:

dotblogspotdotkom said...

ooo ye ke.. pakcik tak tau la plak.....

eT said...

apa yg pakcik xtau nih??
konpius kejap..huhu

Ain said...

akak pun sama, ada 2 CD yang akak menang dari kontest n lucky draw, tapi sampai hari ni tak pernah pakaikan kat sarah....

hadoiii, mcm mana la nak selamatkan alam sekitar kalau gini kan...

huhuhu...

Atia Adina said...

kalo bagus....kasi story lebih sikit...setakat ni aku tak berminat nak guna....hehehehh...malas punya kes

Atia Adina said...

kalo bagus....kasi story lebih sikit...setakat ni aku tak berminat nak guna....hehehehh...malas punya kes

Heidi Shafiq said...

owh bagus ni.. :)


xpe first try mmg slalu gagal..

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. bagus~ ade jugak niat nak pakai CD untuk selamatkan alam sekitar.. saya nih belom terbukak hati lagi nak pakai CD.. malas sgt nak cuci2 CD tu..kikiki

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku malas sungguh.sebab malas nak basuh dan jemur, tunggu kering pulak cd tu..hehehe by the time, dah bape kali aku tukar diaper anak :p

k.mus said...

sekarang ni tuala wanita kita pun ade yg cam cd ni .. sila tgk di [http://mum7kids.blogspot.com/] dan [http://juallampinmoden.blogspot.com/] .. selamat mencube hehehe =)

eT said...

ain:
wahh...dpt hadiah CD simpan je kak..
meh2 bg saya testing sama dania..heheehe

ad:
hehe...kalo aku test lg nnti aku kasi cita hokey...
aku pon bukan la rajin sgt...:p

miezaniera said...

org yg rajin je leh pakai cd nih..org yg malas macam mama Qasrina ni layak pakai pampers je hehehe anyway..gud luck dlm prcubaan mghargai alam sekitar..teruskan usaha..u can do it..

eT said...

heidi syafiq:
btol la kan...
tp ada org pandai wat...jarang gagal..huhu

nafiraa:
hehe...xper...kite kasi try dulu...:p

eT said...

elis:
aku pon dah byk tukar tajuk pampers utk dania tuh...
kang kalo aku malas sgt, aku soh je la laki aku basuh...hehehe...aci kan? :p

k.mus:
huhu..et dah tgk kak...mmg mabeles la pas tuh...canggih...
tp sejak kawen xpenah pakai pad lagi selain dari time dlm pantang tuh...huhuhu
cane nk pakai pad eh??? :p

eT said...

bai:
yeah...tima kasih...
mari la kite try sesama...hehe

mekchu said...

errkk.. cemana lak terbocor tu? nnti bg tau salah pakai butang atau salah masukkan kain putih tu..

Kaklong Nuzula said...

Salam singgah. Tersampai sini. Alhamdulillah saya dah sethn berCD. CD tu mungkin bocor sbb prewash tak cukup 3x. Ataupun mungkin insert dia tak menyerap elok lagi, biasa la baru lagi. Kalau dah byk kali basuh lg ok la serapan dia. Maybe jugak sbb tak fit-snugly to baby. Cuba lagi ye!

http://happy-clothdiapering.blogspot.com

eT said...

mekchu:
ngah siasat tang mana xkene..hehe..ye ker...

kaklong nuzula:
ye ke kak??
thanx a lot for the info...
mungkin sbb saya xcukup basuh la kot eh...xper..nnti saya try lagik...

army4war said...

kekeke... klaka ar dania pakai spender butang2 tu haahahaha

eT said...

mesti ko teringin nk ada 1 spender butang2 camni kan mira...hehe