Friday, October 8, 2010

VACATION - Day 03


DAY 03 : MANINJAU TOUR ( B L D )
After breakfast at the hotel, proceed with City- sightseeing Tour of Bukittinggi visiting the famous Grand Sianok Canyon with the most spectacular view of the surrounding with the Japanese Tunnel incorporated within the area. After lunch, which will be provided at the local restaurant, departure for Lake Maninjau through 44 hairpin curve road to enjoy the beautiful scenery of the lake. On arrival at the lake, stop over at a village called Sungai Batang for Hamka’s House. In the afternoon drive back to Bukittinggi and free program for shopping at Pasar Atas (Upper Market). Dinner will be provided at the local restaurant.


owhh...ari ni lambat sker bersiaran...
pasalnyer ada agenda makan2 dari pagi buta sampai tgh...
hebat kan org malaysia nih...makan sampai xder limit....
bab makan lain hari aku citer...
nk sambung citer berkelana lagik nih...

wahaha...korang tgk tuh..pepagi buta dah melalak kt lobi hotel sambil tunggu van sampai...
benornyer nk elak dari makcik2 yg jual2 kt luar pagar hotel tuh...
"mari la nak...tgk la kain ni nak...beli la nak...."
ish..ish...nan ado pitih dah ni mokcik....agenda pon panjang lagi nih...

memula kitorang singgah kilang capal...
act aku dah beli capal kt kedai kain hari sebelumnyer tuh...2 pasang dpt Rp115000
kt sini kawan beli capal sepasang dapat Rp60000...
nama jek kilang..harga sama jek cam kt kedai...lg untung kalo beli byk2 leh dpt harga lagi murah...

sblm ke tasik maninjau...kitorang stop kt lereng2 bukit tinggi tu jap..
ada yg beli jaket..
tp aku xturun pasai dania tido plak dalam van tuh...
setia menanti di dalam van sambil meninjau2 kekawan yg giat menjalankan aktiviti tembak menembak...huhuhu

pastu kitorang teruskan agenda ke tasik maninjau...
view dia mmg cantik giler...tambah2 waktu pagi kan...dgn asap/kabus dari air tasik tuh mmg cun...nmpk x kt belakang kitorang tu...haa..cantik kan?? baik korang iyer kan ajer...hehehe
eh..mana plak si baiduri ngan qasrina neh...

lepas bersusah payah melalui 44 liku dari atas sampai ke bawah tu ha...
akhirnyer sampai la kami kat rumah kelahiran buya hamka...
rumah mak bapak dia la...rumah buya hamka sebenar kat jakarta...

utk tidak menghampakan si peminat2 helmet ni...
pak pami bawak ke kedai yg meriah dgn helmet...mmg meriah beb...
kt sini zue hangkut seketol...ikram pon hangkut kepala naga seketol...
ikram dapat harga agak murah la...
pasai dia xder rupiah...dia bayar dengan Ringgit Malaysia...rm125....helmet full face...
kt sini diorang terima jek RM....

ptg sket kitorang p pasar atas...
Alhamdulillah cuaca ok...
lepas mencatu barang2 belian dan kitorang pon lepak kt dataran yg terletaknyer JAM GADANG..
mmg ramai umat manusia kt sini...
dah macam pesta plak...macam2 jenis org ada...
peminta sedekah pon macam2 gaya...
dari nyanyikan lagu sampai la merayu2...sian mmg sian...tp takut pon ada...huhu
aku nyorok2 jek belakang ikram..hahaha


ni la antara skill diorang nk pow manusia yg sedang bertenet di dataran itu...

dan pas van sampai kami pulang ke hotel...
malam plak kawan2 sume nk tukar selera...xmo makan nasi padang...
mmg mabeles la pak pami...layan jer apaa kitorang nak...1st class u...


to b cont....

more stories:
zue
ikram

9 budak comey:

mekchu said...

wahh... tatau lak baru balik holiday.. byk entry yg mekchu dah miss nih..

eT said...

hehe...xbyk sgt la mekchu...baru 3 en3...:p

aizuemi said...

hehehe.. weyh.. kedai capal tu aku tak menembak pon.. encik suami je yg sibuk rakam video..

eT said...

a'ah...kt situ memasing sibuk nk tgk kt dapor dia ngah masak dlm kilang capal tu..haha

army4war said...

aku dh sampai day 5 kekekekeke

bang am said...

mcm best jek helmet garfield tu.. huhu

bang am said...

mcm best jek helmet garfield tu.. huhu

eT said...

mira:
chess...pasni aku tapau la day 5 tuh...

bang am:
awat xhangkut sekali ari tuh..hehe

EiJa ZaQuaN said...

ohh kami pun singgah tasik meninjau ni tp dkt kelok 34 jerk..n x sampai ke rumah buya hamka..kebetulan pulak mereka ade urusan luar..so agenda kami seterusnya dr tasik meninjau ke tempat membuat silver..