Wednesday, May 18, 2011

Glemer ke Chekgu Maziati tu???


tengok pada tajuk...cam dah tukar jek profession aku ni kan...
mana xnyer...elok2 keje ngadap pc ari2..tetiba jadi chekgu plak...
muka cam dak eT ni...bercakap pon segan...ini kan plak nk mengajar...
boleh ker tuh...cam xcayer jek...:p

yeah...jawapannyer aku penah jadi cikgu...dan title CIKGU MAZIATI tu pernah aku pegang...
tp hanya 2 bulan jek pegang status chekgu tuh...guru ganti di sebuah sekolah di cheras...

apa perasaan aku time jadi cikgu tuh???macam2 rasa ada...
time tu umur aku baru 24 tahun...baru abes belajar...
dalam ati ni dah tanam xmo jadi cikgu sbb xmo layan budak2 nakal...
1st day aku ke sekolah sbg cikgu mmg rasa lain sgt...rasa cam ntah la..xtau nk cakap..hehehe
pas lapor diri kt guru besar...aku kene ngajar bahasa melayu ngan kajian tempatan...
kadang2 ngajar pendidikan jasmani...kdg2 ngajar matematik...pendidikan seni pon penah ngajar...ganti cikgu2 lain yg ada hal...
1st time masuk kelas aku kene sound ngan budak darjah 4... "xdengar la cikgu..suara cikgu perlahan sgt"... cess...berani sungguh budak ini...xper...

kali ke-2 masuk kelas bg speaker besar sket..baru diorang dengar...hehe
blom masuk part nk handle budak2 bergaduh bertumbuk...
psiko beb nak handle budak2 bandar nih...
tang cerdik tu..cerdik la sgt..."saya dah tau la ni cikgu...kite belajar lain la..."
tang xbape nk cerdik tu..asik nk bergaduh jek...curik pemadam la..hape la...huhu
pstt..rahsia ni tau..aku punya marah ngan sorang budak ni pasai asik buat org jek...
aku tahan dia dari balik sekolah kol 6 suatu ptg tu...merah2 dah mata nk nangis...igt dak nakal xnangis kan...:p
aku pon xtahan lama...5 min jek...aku pon nk balek gak weh...xkan nk dok sekolah kan...hehe
baru 2 bulan aku ngajar...aku dah mula rasa sonok jadi cikgu walaupon kekadang rasa geram ngan budak2 nakal ni cam xleh handle...tp nama pon budak kan...mmg la cenggitu...

paling xtahan time menanda kertas soklan...ujian ker...exam ker...
mmg keje cikgu sampai ke malam...mana x nyer...siang ngajar...malam la nk menanda buku ker..kertas ker...nk carik bahan ker...
tu blom masuk weekend ada xtvt sekolah...gotong royong la...acara2 sampingan lain...
mmg ponek keje cikgu nih...tu baru 2 bulan...huhu
tp bila tanda buku budak2 macam2 "ayat power" aku jumpa...kreatif btol diorang nih..hehe
ikram pernah wat citer pasal dak2 ni kat blog lama dia kt http://hajiikram.blogdrive.com/....

saat aku nk meninggalkan status cikgu tu...
budak2 pon dah start syg kt aku...chewahhh..perasan kan...:p
siap dpt surat bagai...ada yg bg surat ckp kalo aku nk tgk dia berjaya dlm upsr...aku xleh berhenti...huhu...terharu beb..tp apakan daya...
perjalanan perlu diteruskan...majikan baru dah memanggil2 time tuh...

pape pon karier cikgu mmg sangat mulia...kalo ada peluang nk jugak aku jd cikgu...:)
aku nak wish "SELAMAT HARI GURU" buat cikgu2 aku dari zaman tadika sampai la ni dok belajar lagik dan untuk sume guru2 semalaysia...
tanpa cikgu...bagaimanalah masa depan kite dan negara kan...

TERIMA KASIH CIKGU ATAS BAKTI DAN TENAGA YANG DITABURKAN...:)


TUNGKU MODEN / BANTAL PANAS || SET TILAM SEJUK || MANDIAN HERBA / MANDIAN AURA || TUNGKU BAYI || SET BERSALIN SALINDAH || BUGSLOCK - PENGHALAU NYAMUK

11 budak comey:

~izan~ said...

slmt hari selasa cikgu et hehe...aku jd cikgu sek.rendah n menengah mmg rasa lain ngajor bdk kecik,bdk besar.kecik best sket sbb dgr kata,dh besar hmm phm2 je la hehe..sbb mcm aku besar student dari cikgunya hihihi

eT said...

a'ah..ko pon penah jd cikgu kan...
sek men aku xtau...aku rasa tenggelam kalo ngajo sek men..hehe
selamat hari cikgu...cikgu izan..:p

~zainab~ said...

boleh jugak kot wish selamat hari guru 2 bulan buat cikgu et hihi..

eelobor said...

bukan semua orang boleh jadi cikgu dan bagi yang memang berminat tuh saya betul2 respek sebab kalau saya jadi cikgu samada dua jer, saya di heret ke mahkamah atau budak tu masuk icu. huhuhuuhuh

p@kcikLie said...

wah merasa jugak jd guru ye.., so kena ucap selamat hari guru juga la utk anda...

salam singgah dari pCL..

eT said...

~zainab~ :
hehe...ala..cikgu tipu2 jek..:p

eelobor :
wahh..kejam jek bunyi tu...huhu

p@kcikLie :
hehehe...terima kasih pCL.. :)

zaidah said...

oleh kerani pernah jugak jadik cikgu....nak ucapkan selamat hari guru....

MamaEma said...

saya pun pernah jadi cikgu ganti kat gua musang..memang mencabar jadi cikgu ni...

sHi Ma said...

xminat jadi cikgu dan xboleh jadi cikgu rasanya, sbb garang nya shima, hahaha..

rATu kEBaYA said...

wow.. pernah jadi cikgu ye...

aku la... said...

selamat hari guru buat semua guru juga buat cikgu et
eelobor: ye aku setuju..kalau aku jadik cikgu..kalau x menangis budak tu aku kerjakan mmg bukan aku la..sbb tu x jadik cikgu jadi murid jek..heheheh