Tuesday, April 19, 2011

Kuning || Jaundis

punya la kan...aku ni seorang yg cuak jugak...
start pada up en3 hadap jamu tuh...
dan ada call....sms...tanya baby ok ker...xkene kuning ker...
aku pon mula la dok perati si kecik tuh...
ada kuning ker dak nih??carik tang mana kuning..hehe
kulit baby merah...la ni nk salin kulit baru la kot...menggelupas sana sini...

malam sabtu aku nengok ammar cam menggigil2...tp dia ngah tido...
xtau la kalo dia ngah ngigau ker...ada ke baby ngigau??hehe
aku pon riso kalo dia demam ke apa kan...

sok tu dok lepak2 pas zohor...aku ajak ikram p sepital...
kalo tekan kulit dia yg merah tu mmg nmpk kuning sket...
p sepital terus ke bhgn emergency dalam kol 2pm++...then amik darah ammar....
dah kene cucuk tuh....jerit2 dia nangis...
kalo la leh tukar...amik la darah ibu dia nih...jgn la dicucuk dak kecik nih...sakit tuh...
tp jawapannyer kompem2 xboleh kan...redha je la...
darah pon xbape nk kuar...nurse tu cucuk2 bg kuar....
setel bab tuh...aku ditempatkan kat wad pemerhatian....tunggu result darah...
dalam kol 6pm gak la baru result kuar.....
bacaan dia 240...nurse soh balik...sok dtg lagi ulang amik darah...tgk turun ke x....

sok pagi dalam kol 9am++ aku p sepital serdang sekali lagi...
prosedur yg sama...tp kali ni aku dpt mkn tgh kt wad pemerhatian tuh...
menu dia tu nasi jek aku leh makan...yg lain tu dia bg kacang bendi...kobis...ayam masak lemak...huhu..menangis aku nengok menu tu depan mata...tipu jek...:p
tunggu sampai kol 2pm++ gak baru dpt result...kali ni bacaan 237...turun sket jek...
dia soh ulang lagi kt klinik ibu dan anak...
tp aku fikir...xper kot..pasal aku akan cuba bg susu badan kat ammar banyak2...

saiko ko bila org tanya..."anak ko xkene kuning ker??"...huhu


TUNGKU MODEN / BANTAL PANAS || SET TILAM SEJUK || TUNGKU BAYI || SET BERSALIN SALINDAH || BUGSLOCK - PENGHALAU NYAMUK

16 budak comey:

~izan~ said...

hehe..aku pun ada tnya ko ari tu masa call hehe..sj je tu,soklan standard,pdhal dh tahu,baby mostly selalu kena kuning.

Arissa ari tu pun ada sket gak tp mak aku mandikan dgn air daun belimbing buluh,dua hari ok..bg susu bdn byk2 then nnt dia kencing,buang air besar,kuning kuar skali (misi la pesan dulu hehe).

bila aku nk g jumpa ammar ni =D

Huda said...

masa anak huda yg 1st tu, husna lahir ramai gak tnye tak kene kuning ke? tp mmg betul dia x kene..org pun pelik, alhamdulillah selalu kejutkan dia menyusu dan dia pun sihat je lepas2 tu..mmg saiko kalau org duk tnye betul ke x kene jaundis? adeh..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oo patutla sepupu sy tak makan jamu sampai minggu ke2 baru makan.sbb takut anak dia kuning..huhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dulu doc penah ckp kat aku, kalo darah baby & ibu lain jenis, mesti kemungkinan kena kuning tinggi.wallahualam.

ummidaddy said...

huhu..akak lar tu slh sorg yg menaneyer sbb doc akak dulu habaq kna jauhkan dulu jamu tu dalm 3-4 mnggu...takut2 kna kunin..klu bby ammar ok..so, teruskan aja ya buk...! jgn runsing2 dong..

|| NaFiRaa || said...

pantang kat selangor ade nurse datang umah cek bb x???

Fieza79 said...

dh slmt baby keluar..plng takut itu la...kena jaundis...serik dulu anak yg 1st kena jaundis teruk...siap kita nangis2 masa kat wad tgk keadaan anak huhu..

zaidah said...

biasanyer jangan makan jamu dulu...tunggu lepas 2 minggu...sebab jamu tu panas...bleh menyebabkan baby jaundise...

*∽ IZAN ∽* said...

betul tu..kalau baby kuning jgn makan jamu lagi. boleh try D'N Hans. tak panas tapi berkhasiat utk pulih luka dalaman.

Anak izan 2-2 pun kuning.. tak leh nak elak.. memang cek darah je la..
hopefully baby cepat recover yekkk

~aSFaLiZa~ said...

tak pe. baby boy kuat menyusu. kasi je susu tu byk2. kesannya maverles!!!

YUL said...

biasalah, baby baru lahir, org baru lah katakan, huhu, bagi susu ibu je, byk khasiatnya, mne la tau mkin menurun kew kan?

wan fyewa said...

ammar izz comel lah!
alhamdulillah bby i x jaundis aritu:) bykkan BF taw..n org kate mkn gamat healing lg cpt heal dr haruan..xtaw btl ke x..hehhe

"mommy Dania n Ammar..meh la singgah utk Pre-Order Safiyya Spider Denim thai silk awning! ade diskaun taw! "

eT said...

~izan~ :
hehe...xper...
kawan2 amik berat namanyer... :)

Huda :
lega la kan anak xkene kuning...
xtahan kalo kene tahan wad nnti...

rose --{@ ibuRafiq @}-- :
hehe...yer ker...
tgk org jugak kot kan...

e.l.i.s.s.m.i.e :
ye ker..doktor xder ckp kt aku plak..
nnti aku nk tgk bb jenis darah apa..hehe

ummidaddy :
hehe...xper kak..
amik berat kan...et pon kene hati2 jugak...

|| NaFiRaa || :
kalo kt seri kembangan xder...kt shah alam xsure la...

Fieza79 :
tu la...xmo la sampai masuk wad...
et ni lg la xleh tgk budak2 kene cucuk sana sini...huhu

zaidah :
et ni apa org soh amik...belasah jek sume...huhu

*∽ IZAN ∽* :
d'n hans tu ok jugak eh??
xpenah try pon...

eT said...

~aSFaLiZa~ :
tu la..harap baby xteruk..
dia nyusu pon ok...

YUL :
hehe...yul ckp cam ada pengalaman jek kan...
tq2.. :)

wan fyewa :
ari tu nk try gak gamat tuh...tp dah ada ubat lain..mkn bg abes dulu...hehe

ardinihumaira said...

tak leh rupanya.. nak kena bookmark ni hehe

eT said...

hehe...wat nota sesiap la dni..