Saturday, April 16, 2011

Muhammad Ammar Izz

menjawab persoalan dan pertanyaan kaum keluarga, sahabat handai, dan semua la kan...
aku up en3 ni...hehe...


Alhamdulillah...jumaat bersamaan 15 April 2011 genap baby ni 7 hari...
dan seperti rancangan...kami mendaftarkan nama baby pada hari ke-7...


Waktu Yang Paling Afdhal Menamakan Anak Menurut Imam an-Nawawi Rahimahullah dalam kitab al-Adzkar, sunat diberikan nama kepada anak pada hari ketujuh ataupun pada hari kelahirannya berdasarkan hadits-hadits yang shahih dan harus menamakan anak sebelum atau selepas hari ketujuh. Imam al-Bukhari Rahimahullah pula mengkhususkan waktu memberi nama ke atas anak pada hari kelahiran adalah bagi ibubapa yang tidak merancang untuk mengaqiqahkan anak mereka.

(sumber)
****
Hadith menamakan anak pada hari ke 7.

Diriwayatkan bahawa A’isyah ra. telah berkata :-

عق رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الحسن والحسين يوم السابع وسماهما

“Rasulullah saw melakukan aqiqah bagi al-Hasan dan al-Husein pada hari ke 7, dan memberikan mereka nama” [Hadith Riwayat Ibn Hibban 12/127, al-Haakim 4/264, di kelaskan sebagai sahih oleh al-Hafiz Ibn Hajar didalam Fath al-Baari 9/589].

Telah diriwayatkan bahawa Samurah ibn Jundub telah berkata :

كل غلام مرتهن بعقيقته ، تذبح عنه يوم سابعه ، ويسمى فيه ، ويحلق رأسه

“Rasulullah saw bersabda :’Seorang anak lelaki tertangguh keatas aqiqahnya. Korban hendaklah dilakukan untuknya pada hari ke 7, dia hendaklah diberi nama dan kepalanya di cukur’” [Hadith riwayat al-Tirmudzi #1522, al-Nasaai #4220 dan Abu Daud #2838].

wallahu A'lam, wassalam

(sumber)


pagi2 lagi aku kejut ikram soh siap p tolong bukak pintu opis JPN...
pagi x pagi jugak la...dalam kol 8am++ jugak ikram kuar dari umah bawak dokumen bagai ke JPN Putrajaya...
tp sistem JPN down seluruh Malaysia plak..xleh nak buat pagi tuh...
tengahari ikram call balik tanya system dah ok ke x...
ikram ready sesiap solat jumaat kt kajang plak..dekat ngan JPN kajang...
Alhamdulillah...ada jugak rezeki nk register kelahiran baby hari semalam...

ini la dia baby boy yang dinamakan Muhammad Ammar Izz bin Mohd Ikram...
Alhamdulillah..sepasang dah...
boboy yg dinanti2 oleh mak2 sedara dia...huhu...b4 dis yg kuar sume gugurl.. :p

Muhammad = Nama Nabi - dulu penah wat en3 nk boh nama anak Muhammad kan...ku kotakan niat itu... :)
Ammar = Memakmurkan
Izz = Kekuatan

tang belakang tu sajer carik 1 suku kata...tu pon dah nampak panjang kan namanyer...huhu
nak panggil apa nih???ikut korang la..janji maksudnyer elok...
aku panggil Ammar...
InsyaAllah akan biasakan lidah ni utk sebut nama penuh cam kakak dia...
kakak dia aku selalu panggil nama penuh...jarang2 panggil nama pendek...



TUNGKU MODEN / BANTAL PANAS || SET TILAM SEJUK || Tommee Tippee: Closer to Nature PP 9oz - BPA FREE || TUNGKU BAYI || SET BERSALIN SALINDAH || BUGSLOCK - PENGHALAU NYAMUK

9 budak comey:

@e_da said...

alahai comeynya ammar....

YUL said...

sedap nama tu, wah, dah selamat melahirkan eh. tahniah2, baru tahu, huhu

cik dah ganu kiter said...

amboi nama dia....
ammar boleh..izz pun boleh kan

kalu pggl nama penuh lagi ok...

eT said...

e_da:
tenkiu untie...

yul:
hehe..tu la...
thanx jugak...

cik dah:
tu la...jd panjang plak..hehe

~izan~ said...

aku kalau pnggil penuh2 budak ni,mmg berenti sat sebab kdg2 tertukar haha.kalau pnggil putri,dua2 jwb,pnggil cha2 dua2 jwb.hehe

skrg muhammad penuh kan,tu nmpk pjg..tp bagus eja penuh2...pnggil penuh2 pun mmg elok.

Mrs. Asida said...

tembamnya pipi dia.. Ammar!..

umialya said...

Ammar.. cubit sikit!!

erienz said...

comelnye...geram tgk....sesuai ngan namanye....

ajumohit said...

kakak isap puting lagi ke? bagi la baby pulak hehhehe