Thursday, April 28, 2011

Potong Kuku Ketika Pantang


gambar : google

aku mula rasa rimas ngan kuku panjang nih...
nk makan susah...nk pegang baby kang riso kene kuku lagik...pendek kata rimas la...
tang pelik org yg simpan kuku panjang2 tu...xrimas ke korang???

al-Sayyid Sabiq dalam kitabnya Fiqh Sunnah (edisi Indon, Jld 1/130) menetapkan boleh. Kitab ini sedang kita syarahkan di al-Ahkam Online dan bila sampai bab ni nanti kita akan huraikan dengan detail mengenai dari mana datangnya pendapat yang kata tak boleh, antaranya Imam Abu Hamid alGhazali rh dalam Ihyaa’nya.

Yang sebenarnya tiada larangan dari AQ dan AsSunnah. Maka ia kembali kepada hukum asal, jika tiada larangan maka tidaklah haram atau makruh sedikitpun. Bayangkan wanita dalam pantang tidak boleh potong kuku selama 40 hari. al-Sayyid menggunakan fatwa Atha’ bin Abi Rabah, seorang tabi’in yang lahir pada tahun 24H. sekian

al-ahkam

14 budak comey:

~izan~ said...

betul2..nk pegang baby nnt susah,takot tercalar,kulit baby lembut bebenor kan...

kuku pnjang senang benda2 kotor masuk celah2 tu...eii..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tak boleh ker? tak tahu pulak..

lizz said...

saya potong kuku gak dalam pantang mak tak cakap apepun lagipun pernah dengar ustaz kata takpe potong kuku semasa haid atau nifas...betul gak izan cakap tu kalau tak potong menyusahkan untuk mengurus baby kita kan lagipun rimas gak kuku panjang ni...

sHi Ma said...

kuku panjang mmg merimaskan...

anis's said...

so et potong ker x?

.:Mrs. Engineer:. said...

sy potong je.sbab x tahan rimas.dua kali gk sy potong time pantang ari tu

Aleyn said...

Uih...x bleh ek...baru tau

|| NaFiRaa || said...

bidan yang urut ai masa pantang kata boleh jek potong kuku..tapi dia suh simpan..masa mandi wajib lepas pantang trus mandikan skali kuku yang kita potong dan rambut yang gugur masa pantang tuh.. maknanye.. boleh lah potong kukukan~

eT said...

~izan~ :
hehe..balut baby ngan kain...nnti kain yg trcalar...:p

e.l.i.s.s.m.i.e :
boleh la eliss...kalo ikut pd ustaz tu ckp boleh...

lizz :
xtahan kan kuku panjang...

sHi Ma :
betui3...

anis's :
hehe...potong kak..

.:Mrs. Engineer:. :
mmg xtahan panjang sgt kan...mkn pon xbest...

Aleyn :
uisshhh...boleh la...

|| NaFiRaa || :
tu la..ada gak org ckp simpan...nnti mandi sesama plak...
xpon potong waktu mandi..air mengalir kan...

Atia Adina said...

aku potong jer....

eT said...

Hehe..aku ni baru nk potong..

☻UsaGi NaNa☻ said...

kre cm kalo periodm pon leh potong la kn??

Sarah Syazwani said...

aku potong jek..rimas wehh kang masuk kuman dalam kuku pastulak kene kt baby pastu dpt penyakit lg sssh

nadia hafiz said...

Potong cje...i skrg dlm pantang n baru je potong kuku..kalo kt rumah mertua jgn harap la i nk potong kuku..ini x boleh itu x boleh..nasib la pantang kt rumah mak sendiri..