Friday, February 18, 2011

Bawang Bombay Rupenyerr...

selingan sket nih...
aku selama ni main beli jek bawang...
xpernah interview pon nama penuh bawang...nama samaran bawang...nama manja bawang...huhu
korang pernah ker??mesti tau kan...masing2 ala2 cheff...
menu dalam kepala jek...hehe
aku ni xla pandai masak...tp kalo bg resepi tu...
dgn bakat tunggang langgang yg aku ada ni...InsyaAllah leh makan lagi...:p
izan ni antara org yg aku rajin rujuk bab2 masak nih...hehe
dia bagus..xkedekut ilmu tau...
korang cakap jek nk makan apa..dia leh tolong korang...tolong sediakan resepi..hehe
dalam resepi yg dia bg baru nih ada "bawang bombay"
aku pon hairan dan bertanya...jauh jugak nk p carik sampai bombay bawang tu kan...huhu..dasarrrr...
ni antara keratan email aku ngan izan...:p


so...aku pon mengikut arahan izan untuk google image bawang tersebut...
cam kt atas tu la rupenyer...
selama ni aku dok beli tu main belasah jek la tanpa mengetahui apa nama bawang tersebut...:p

k la korang...pelajaran hari ini...bawang bombay...sekian... :)

16 budak comey:

|| NaFiRaa || said...

ooooo.. hahahaha.. baru tahu jugak..muahahaha

k.mus said...

alahai cian adik akak ni, br th rupenye he3x... bawang bombay ni lebih sedap masuk dalam laksa, spegeti atau bahan dlm burger sbb dia lg manis dr bawang merah biasa tu.. ;)

~izan~ said...

ala et,ada org pnggil bwg kuning hehe.aku bgtahu nama penuh dia je hehe.nnt dh jd masakan ko,jgn lupa pos kat aku err aku pun ada hutang pos ni huhu...

A.s.t.i.n.a said...

bawang telur tu ker?yg buat beger tu ekk

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bawang bombay yang kaler merah tu la..bukan yang kuning tu.aku tak suka bawang bombay sebab tak sedap makan sajer , pedas..aku suka taruk dlm budu bawang ni hiris2 mcm tu.

http://khasiatbuah.com/bawang-bombay.htm

~izan~ said...

hehe ye ke merah? kalau google rasanya byk yg kuning ni,kat kedai pun kdg2 ada tulis bombay kt bwg kuning ni hehe..maybe ada org pnggil lain kot,sbb bwg ni tak glamer sgt,seswai utk certain food je mcm k.mus kata tu =D

lydzar said...

samala part bawang ni, mmg main beli je. beli yg merah dan besar tu..sbb malas nk kupas2 yg kecik.

eT said...

|| NaFiRaa || :
nampaknyer ada geng...hehe

k.mus :
yer la kak mus..akak xtinggal ilmu bawang kat et sebelum tukar opis ari tu..huhu

~izan~ :
haa..aku la tu panggil bawang kuning..hehe

eT said...

A.s.t.i.n.a :
ada bawang telur ker?huhu

e.l.i.s.s.m.i.e :
pesal ayat ko cam terbalik jek ngan yg aku paham ni eliss...huhu

lydzar :
hehe..beli jek asalkan nama bawang kan3..:p

Mrs. Asida said...

lorr ko tak tahu yer bawang bombay yg mana 1.. sah1 pakat beli jer mana yg nampak..

Bwg ni nampak cantik kan? tp aku still beli bawang besar biasa.. lagi de rasa..

ardinihumaira said...

wah bawang pun ado nama ye. dni baru tahu hari ni hehe. nak g bagitau mak la kejap :D

eT said...

asid:
hehe..maklum la..aku kn 'rajin' masak..gini la dia...

ardinihumaira:
hehe...haa..bgtau mak yer...

alinac lover said...

hehehhe...yong tahu :)

PUANSTOBERI said...

kalo masak makaroni harus kena ada bawang ni sbb bawang besar biasa tu mmg tak sesuai.

Err..kita panggil bawang kuning je. huhu :D

Mrs. Asida said...

ah a Puanstoberi.. macam prosperity burger tuh.. hehe

eT said...

alinac lover :
mesti yong rajin masak kan...

PUANSTOBERI :
hehe..based on warna dia kan kak..

Mrs. Asida :
baru jek makan prosperity burger tuh.. hehe