Friday, February 11, 2011

Jumpa Duit



korang pernah x jumpa duit tengah jalan???
lately, aku selalu jumpa duit tengah jalan...
tp bila aku jumpa duit tu mesti masa bersama2 ngan ikram...
maknanyer aku ngah berjalan ngan dia la...
tp..xder la selalu...nk kata kadang2 la kot....

dulu jumpa duit rm5 hengget kt depan kedai mamak....
pastu bebaru nih jumpa duit rm10 kat depan klinik lepas dari checkup...
lagi jumpa duit kat parking kete sebanyak rm0.15...hehe...duit jugak tuh...
lagi...byk lg la aku jumpa...org xperasan duit jatuh kot kan...

ni ada soal jawab sket pasal jumpa 'barang' org nih...

full forum..klik here
Ulama’ telah memberi panduan kepada kita berdasarkan hadith-hadith Rasulillah SAW tindakan yang perlu kita lakukan. Antara perkara yang penting yang kita perlu ambil perhatian ialah kita menilai “barang “yang kita jumpa itu .

i. Jika barang yang kita jumpa itu ,barang yang remeh dan tidak menjadi tumpuan penduduk setempat seperti roti ,buah-buahan ,kayu maka orang yang menjumpainya boleh mengambil menafaat daripadanya tanpa perlu untuk mengiklankan penemuannya.Ini berdasar hadith Rasulillah SAW

لما روى جابر قال : ( رخص رسول الله صلى الله عليه وسلم في العصا والسوط والحبل يلتقطه الرجل ) رواه أبو داود .

Jabir meriwayatkan bahawa Rasulillah SAW memberi rukhsah untuk mengambil kayu rotan,tali yang dijumpai oleh seorang lelaki.

ii. Jika barang-barang yang dijumpai itu barang-barang yang besar seperti kereta,tong sampah yang besar dan lain-lain ataupun haiwan-haiwan yang mampu mempertahankan dirinya sendiri dan mampu mencari kehidupannya sendiri seperti lembu ,kuda dan sebagainya ,maka haram bagi orang yang menjumpainya untuk mengambilnya berdasarkan hadith nabi SAW

( مالك ولها ؟! معها سقاؤها وحذاؤها ترد الماء ، وتأكل الشجر ، حتى يجدها ربها ) متفق عليه ،

Biarkanlah ia ! apa pula urusan kamu .Ia mampu mencari air sendiri an mencari makan sendiri sehingga ia bertemu dengan tuannya.



apa plakcite kalo mimpi jumpa duit banyak2??
korang pernah mimpi jumpa duit??aku pernah...bukan sekali...bukan 2x...xingat dah bp kali...hehhe
sape tau??
kot byk sgt utang sampai mimpi2 kan...hehehe

10 budak comey:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo aku jumpa duit banyak2 dalam mimpi, aku cepat2 settlekan hutang ptptn..hahahahaha :p

lydzar said...

dpt mimpi jumpa duit byk2 pon rasanya mcm best gak..nk jumpa dialam realiti mcm susah kan

mekchu said...

fuhh... nasib baik dah pulangkan balik wallet padat berisi uwang yg jumpa hari tu.. mimpi duit tak pernah lagi..

NM02 said...

en. suami pernah jumpa duit 50 hengget. kelakar masa tu... dia punya tekejut sampai melompat. hahaha... tapi tak ingat dia wat aper ngan duit tu...

E.d.Y said...

pernah jumpa, tp buat xtau je..hehe

eT said...

eliss:
setel ptptn dlm mimpi watper..huhu

lydzar:
hehe..kalo jumpa pon org punya watper..:p

mekchu:
2 la...ari tu ada baca kt en3 mekchu...

NM02:
huh..byk tu rm50...kalo 5juta ker...leh jd cam cite jutawan fakir tu kan...hehe

edy:
hehe...terpaksa la kan wat xtau.. :p

miezaniera said...

dulu kecik2 umh sebelah kedai runcit..mmg selalu jumpa duit depan umah..apakah maksud nye? hehe

azzey said...

Dulu2 masa sekolah ada gak jumpa duit nih...tp skarg dh x pnh dah....kan best klu hr2 jumpa duit heh3...

p/s: follow blog ni

aku la... said...

x silap dulu ustaz aku kata kalau jumpa barang atau duit kena carik tuan tu dalam masa 3 hari kalau tak jumpa baru leh ambik..umm kalau dah malas masuk je tabung masjid..lebih baikla kalau orang yang x amanah jumpa kan.nanti guna untuk maksiat ke..kurang2 empunya tuan tu dapat pahala sama

eT said...

miezaniera:
haa...selain tu sure bai selalu jumpa duit dalam laci kan..hehehe

azzey:
ari2 jumpa duit pening gak xtau nk watper..huhu

aku la:
ari tu aku ada tanya org...dia kta letak kat masjid pon xelok..ntah la...aku xpasti bab nih,..