Monday, February 14, 2011

Makaroni Cacamarba


salam tengahari...hehehe
dah lama letak gambar makaroni ni dalam draft...xsempat nk karang ayat jek...
ni pon curik time jap nk mengarang...

request kawan2 soh letak resepi kat blog nih...
al-kisah...time lunch hour khamis lepas...sementara tunggu conference petang...
aku n kawan2 lepak kat umah..maklum la umah sepelaung ngan dewan...ngeee...

kene plak time lunch kan...pening aku pk nk jamu kawan2 makan apa...
kat umah aku tu bukan ada makanan sangat...
maklum la wanita berkerjaya..kekekeke

punggah2...aku jumpa macaroni n bahan2 yg aku beli baru2 nih...
mmg nawaitu nk test wat mende alah nih...tp xmenjadi2...xder masa konon2...
rasa segan pon ada nak wat depan kawan2 pasal xpenah wat n xreti pon...
ni kes nk makan gak...bukak resepi la...hehehe

yg cacamarbanyer pasai resepi tu mmg simple giler dia tulis...aku ngikut pon cacamarba la...
bg resepi xdetails...tepung kene bancuh aku bantai boh tepung xbancuh dlm periuk...hangit ko..haha
pastu macaroni tu plak nk kene rebus dulu kan...
serius..ni first time aku nk tunjuk terer depan kawan2...hahaha..malu ai tau...
nasib ada chef dari puncak alam datang membantu...:p

terbalik plak gambar ni...
oven kecik jek...tu pon hadiah kawen org bagi...
terpaksa boh dalam bekas bakar kecik2 cam bawah nih....


Resepi: Makaroni Keju Bakar Segera

Bahan2:
250g Makaroni (masak ikut sukatan di paket...rebus dulu dalam air mendidih)
150g Brokoli yg direbus or kukus sampai lembut
6 stik ketam (dipotong kecil)
50g Tepung Biasa (bancuh dulu tau ngan air...keke)
350ml Susu Isian Sejat Marigold (dlm setengah tin)
430ml Air
250g Campuran piza keju (aku guna parmesan cheese yg serbuk2 tu...)

Cara masak:
1. Cairkan mentega (aku belasah jek mentega donny ke hape ntah namanyer yg wat makan ngan roti kt umah tuh..hehe) dan masukkan tepung. masak dengan mengacau sehingga campuran berbuih. Masukkan susu isian sejat marigold, air dan masak sehingga sos mendidih dan pekat.

2. Masukkan makaroni yg telah dimasak, brokoli, stik ketam dan separuh daripada keju dan kacau. Masukkan ke dalam loyang/mangkuk kaserol (2 liter) dan taburkan keju selebihnya.

3. bakar dalam ketuhar sehingga keju cair dan warna kekuningan.

Penyediaan 10 minit
Masa 20 minit
Saiz Hidangan 4 org


ni hasilnyerrr....tadaaa....dapat 3 bekas...
kami makan 4 org pon abes sebekas jek..pasal muak kan makan cheese...tp mmg sedapp...puji diri sendiri nih...hehehe
thanx kawan2 tolong aku wat makaroni cheese nih.. :)


29 budak comey:

A.s.t.i.n.a said...

tengahari memang sgt sesuai hapdet cenggini yang.. :d,

aku la... said...

pasni nak buat gak..urm bila ah gaji?heheheh

miezaniera said...

perut tgh lapar mmg rasa macam nk masuk dlm pc ni makan makorani et..huhuhu

iera said...

waa...cam best jerk..nak buat jugak la tp tak tahu lagi tahun bile..balik rmh pun kejap2 je..tak smpt nk masak banyak..

Sarah Syazwani said...

okla tu percubaan pertama mmg byk fail..asalkan leh mkn..

eT said...

astina:
time cegini org ngah lapo..hehe

aku la:
hehe...caiyuk masita...

miezaniera:
hahaha...kalo makaroni dalam bekas tu ilang separuh maknanyer bai la makan...kite upload gambar full td..:p

eT said...

iera:
hehe...xper iera..
kt opis pon leh wat..xyah tunggu balik umah..:p

sarah:
haaa...mesti kene fail dulu kan..:p

Kancilbiru said...

yang lebih2 tu bawak la mai ofis..ekekeek

Anisa Hang Tuah said...

sedapnyeee.
masakkan untuk nis
:S

nAs; The best in ME said...

cedapnyeeee ^_^

~izan~ said...

sib baik tepung yg betul ko guna hehe..kot letak tepung naik sendiri,gebu plak macaroni ko hehe...

weh,ok la tu,nampak sgtttt sedap... nak la sikitt

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

tak pernah try lagik wat makaroni camni...leh torai ni

chekna @ mama ziyad said...

nampak sedap.. bleh la try nnti..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nampak sedap..kalo kak ray tengok ni mau menangis..kak ray pun suka buat macaroni bakar..bila aku nak rasa air tgn ko pulak yer..

Miza Yusof said...

yummy. sedapnya. terliur lah. nak kena cuba buat lah kalau macam ni :)

wahida said...

kalau dpt kat saya ni...lg hampeh!! hehehe...

ieda said...

uish sedap nie .. biasa ieda buat ieda grg jer macaroni tuu .. jarang buat bakar sbb x der oven ekekek :)

ardinihumaira said...

pelisssssssssssssss dni nak sikit. uwaaaaaaaaaaa cedapnye!

eT said...

kancilbiru:
ayakk...dah abes la...huhu

anisa hang tuah:
haa...meh sini... :)

nAs:
hehe...sedap..sila la jamu mata.. :)

eT said...

izan:
tu la..dia cakap tepung biasa...
aku ni mana biasa main tepung..hehe

anje:
hehehe..ni pon 1st time try...

chekna:
hehe...jgn lupe try...

eT said...

eliss:
ishh..jgn la tunjuk ngan kak ray..sogan la haihhh...

miza yusof:
hehe..jgn lupa cuba tau...

wahida:
haha..blom cuba blom tau..:)

eT said...

ieda:
ala...ni pon nasib oven org bg hadiah...
jadi la kan...

ardinihumaira:
hehe...lai3...

EiJa ZaQuaN said...

wah nmpk mcm sedap.. xpernah lagi wat sndirik..

eT said...

hehe..nampak sedap..rasa pon sedap neh..hehe..xtipu..:p

Fairuz Fazilah said...

ehei..makaroni sedap kut...suke sangat!!!!!

eT said...

Yg ni rasa cheese jek.hehe.

~FaDziLaH~ said...

weeeee.....my fav....leh arr try nnt.

kakyong said...

memang sedap ni.... nak sikit...

eT said...

fadzilah:
hehe...suka gak eh...

kak yong:
ala kak..dah abes la...huhu