Wednesday, February 9, 2011

Gatal Perut


asik gatal jek perut ni kan...
tambah2 time pregnant lagi la...
asik nak menggaru jek...xkire dah depan org ker...belakang org ker...
menggaru tanpa sedar....hehe
org kata jgn garu...nnti tinggal parut kt perut...dah xcantik kan....burukss dahh...



ni ada jumpa soal jawab versi indonesia... penuh klik sini
dia ada bg penyelesaian....pandai2 la korang baca n fahamkan... :p

coba tips ini..mandi hangat tiap sore, dan sesekali coba mandi pake rebusan daun sirih tp jgn terlalu pekat..

tapi kalo ada efek, jgn diterusin..

tips lainnya yaa hal klise..jaga kebersihan diri mandi dua kali sehari apalagi jika udah berkeringat, ganti pakaian lebih sering, usahakan bahan katun,

jgn terlalu banyak pake pakaian ketat..

utk konsumsi, banyak minum air putih dan sayuran serta buahan..

terus max, kalo bisa suruh tahan isteri lo, jgn sampe digaruk tuh gatal, karena di garuk bukan solusi, malah tambah runyam jika terjd infeksi..


lagi.. ni versi malaysia plak... artikel penuh klik sini...
Gatal-gatal

Di akhir kehamilan adalah biasa jika anda terasa gatal-gatal. Ia hanya melibatkan tempat-tempat yang terdapatnya tanda regang di abdomen. Gunakan krim atau minyak zaitun untuk menghilangkan tanda regang tersebut.

Losyen Calamine juga boleh digunakan untuk melegakan keadaan. Bagi gatal-gatal yang teruk anda perlukan ubat antihistamin untuk menghilangkannya dan membantu anda tidur di waktu malam.


pic: google --> tgk perut pakcik ensem nih...cantik jek... :)

12 budak comey:

wANieYZ said...

huh..nape klu org pregnant perut dia gatal2 erk???

ciKmOt said...

akak dulu rasa gatal tak...tapi sib baik perut akak tak pecah...rileks jek...masih comey cam perut ms anak dara dulu...hehehe

Anamarza said...

Biasa la kan klau preggy gatal2 kat perut nih, nasib baik la saya kurang rasa gatal2 nih klau tak mesti anak tegur nape mama garu perut :0)

Meh Baca: Tutorial paling sempoi...

[-suziey-] said...

khusyuk baca then ternmpk gbr last tu terkojut eden..ekekek:D

Cute MuM said...

dulu gatal2 gak.. tapi setiap hari sapu dengan bio oil.. alhamdulillah tak tingal parut pon..

chugie said...

same lah kite, gatai yg amat ni, agaknye kulit dh meregang sesangat kot..

~izan~ said...

btul tu ET,sokmo gatal kan sebab kulit meregang kot kan..hehe.tapi takpe,ko bley pakai byk krim utk sapu2 hilangkan ape2 yg patot.

waduh2,mau pusing dibuatnya bila baca soal jawab itu hehe.nggak berapa paham deh hehe.katun tu cotton ek =D

*∽ IZAN ∽* said...

memang seksa kalau kena gatal2 time preggy.. harus macam peta dunia dahh!! aduhaiii.. sabar je laaaa

eT said...

Wanieyz:
sbb kulit makin meregang membesar.huhu

cikmot:
wallah..leh turun ilmu la camni kak.hehe

anamarza:
mmg pon.anak pon dok tanya napw buuu...

eT said...

Suziey:
pakcik tu pon terkejut org pakat tgk dia.hehe.

Cute mum:
me sapu bila teringat or rajin.cane nk bg igt selalu nih..huhu

chugie:
hehe..meregang sampai kadang2 rasa cam nk terkoyak pon ada. :p

eT said...

Izan:
hehe..pandai2 la ko tafsirkan sendiri.aku pon jenuh nk pahamkan tuh.:p

izan:
haha.peta dunia tu yg xtahan tuh kak.xyah ssh2 guna garmin dah nk berjalan. :p
peta kt perut jek.

Anonymous said...

gatal gatal pada perut apa penyebabnya? hehe :D

Jual crystal x asli murah