Tuesday, January 25, 2011

aL kisah Telur Lalat


picca from HERE
korang penah tengok telo lalat??
contoh kat gambar atas tu...nampak x setompok putih2 cam sarang tuh...
cam gaya nasi pon ada..hehe
sape xtau tu telo lalat...mmg dia dah belasah makan tuh...

ari tuh aku kenalkan telur lalat ni kt ikram masa kenduri kawen kt kampung...
lauk terdedah...so lalat pon berpesta membiak di atas makanan...

baru2 ni ikram bawak aku p makan kt 1 kedai makan nih...
makan tgh la lepas abes kelas...
aku perasan kt ayam dia ada telur lalat jugak...
pastu ikram amik ikan...belek2 cam xder...
bila dah amik..ada gak lalat buat bekas kat ikan tuh...
ikram pon p tukar la ikan...huhu
akak kedai tu letak tepi jek ayam ngan ikan tadi...
riso kan kalo makan makanan yg xbertutup...
xtengok betui2 nk makan...
alamatnyer...bila dah makan telur tuh...bukan rasa cam telur ayam ker...
telur itik ker...telur ikan ker...dan telur2 lain la kan...heheehe
sape makan...pastu jadi pengunjung setia bilik termenung la jawabnyer...hehehe
moralnyer...nak makan kene berhati...
rajin2 masak kt umah...pastikan kebersihan...
tp utk org cam terlebih rajin cam aku nih (ai sibuk la.. :p) kene tengok betui2..huhuhu
ari tu dah jadi mangsa telur nih...mmg berebut sape nk termenung dulu...hehehe
korang penah terkena ker??

16 budak comey:

izan_cute said...

oo kalau mkn mmg sakit perot terus ke? hmm,tp tu la,lalat ni kejap je dh singgah dan beranak err bertelur je kejenya.kena pastikan sebelum ngap,belek2 dulu mcm tak pernah jumpa makanan..hehe

Gieyana said...

pernah gak kena camni..da telur lalat kt ayam! Eee..menjijikkan..tht why x brapa prefer mkn kt tpt2 yg makanan dier x tutup!huhuhu

ciK mOt ©™ said...

tu jarang makan kat kedai yang terdedah...risiko tinggi

eima said...

aku penah sekali bkn telur dah ..ini ulat .. 4 tahun lepas rasanye ...

klu takat leur tuh dah slalu jumpa ...

aku mkn ayam masak merah... kuah ok tak basi ..sedap ..ayam pun elok tak basi gak ... tp dlm isi ayam tu dah membiak/br menetas dah ulat2 tuh ...byk gile ...
(sila bygkan cam ne ulat² bergerak dlm kawanan die)

aku dah mkn separuh dah aym tuh ..br aku prasan ... sbb rasa geli dihujung jari ...heeeeeeeee

tp aku tak sakit pun... alhamdulillah

eima said...

lupa plak ayam masak merah tu aku beli dr cafe kat opis aku ni

Fieza79 said...

kalau mkn jgk alamat nya berulang la ke toilet..hehe

mekchu said...

kalo nmpk lalat/langau kat satu tmpt kat lauk tu, cepat2 la cek... konpem mesti ada telur lalat punya... susah nak nmpk sbb kaler cam tu kan..

miezaniera said...

pernah nampak tp penah trkena ke tak tu tk sure la pulak..mgkin tk perasan tp tau2 je dh sakit perut..maklum la ai pun sibuk mcm u jugak kekekeke eh kt mana kedai ni et..ne la tau pasni terpergi ke..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

memang kena perati betul2, sila lah pilih kedai makanan segera, tiada lalat disitu..hehehehe :p

Zaidah said...

selalu masak sendiri n bawak bekal...klu tak sempat aje baru beli..maklumlah kat kedai memang tak bertutup...so senang lalat hinggap n bertelur...tu yang bila makan telur tu sakit perut...

ieda said...

haaa memang dikk
kena jaga2 even kita letak bawah tudung saji punnn akan ada ..
org tua2 panggil " benngge " haa lebih kurang lahh ..

Bay said...

Wow! Very interesting blog you had here! Wish to connect with you on Google Friend Connect! Cheers! =) (http://whimsicalss.blogspot.com/)

*∽ IZAN ∽* said...

memang bahaya la telur lalat ni.. masalahnya selalu tak nampak dek mata kasar lagi kalau jenis selit kat celah-celah. memang kena hati2 kalau nak makan kat luar especially nasi campur.. tapi tengok tempat gakk

Mrs. Asida said...

ish.. geli2 lak tgk.. sib baik tgk time dah nak titon ni.. hihi

Hati2 beb.. kang kesian kat baby dam pewut tuhh.. hihi

chugie said...

ish.. gelinye.. bahaya tu, bawaan penyakit pd tubuh badan kite.

Anonymous said...

Haha...komen nom 1 memang lucu... saya mcm tu , mcm xpernah tngok mknan.. sblum mkn check semua lauk ,nasi juga check... pas tu kalau sesaat pun pandang tempat lain masa mkan saya check smula... memang tkut dngan tlur lalat , tak dpat byangkan anak lalat hidup dlm prut hehe...