Thursday, March 24, 2011

Selusuh

nak citer bab selusuh jap nih...versi aku la kan...
maklum la..dekat2 bersalin nih...nak fikir gak usaha untuk mudahkan bersalin kan...
kite usaha je la...yang lain tu serah kat Allah..:)

1. minyak selusuh

minyak selusuh ni mak aku mintak kat org kampung watkan...
kebetulan last week aku balik kampung...dia adalah minyak kelapa semata2...
teringat pesan pak mat (perawat kt darul syifa') waktu nak beranak kan dania dulu...
dia kata jgn amik minyak ni banyak2...nnti anak kuar masuk...jenuh plak..huhu
so...dinasihatkan amik 1 sudu jek time sakit tuh

2. bio selusuh (produk biodex)

pregnant kali ni baru try amik bio selusoh ni...
dia cam minyak jugak...leh guna seawal kandungan 7 bulan...sapu kt perut...
bila dah masuk 36minggu kalo xsilap dah leh start minum sesudu tiap2 malam sampai bersalin...

3. B6 (salindah)

Berguna untuk menguatkan teranan, menolong mengurangkan sakit sewaktu bersalin, mempercepat dan mempermudahkan kelahiran, membuka luas saluran peranakan dan mengurangkan sakit selepas bersalin.
(copy dari salindah.com)

last time pon amik salindah...B6 ni aku sempat mkn sebijik jek..time tu mmg dah sakit sgt...

4. bunga akar fatimah

bunga ni last time aku rendam saje jek...tengok dia dah kembang ke blom...
org kata kalo dia kembang dalam air tu tanda nk bersalin dah...
aku nengok jek dia mengembang...tp xminum pon air dia...hehe
mungkin sbb tgk byk habuk dari akar2 tu...tu yg aku xbawak dia sekali time nk p sepital..:p

kali ni blom rendam lagik...
ada kat umah mertua..lupe plak nk amik ari tuh...
ada akak tu cakap...cara guna akar nih...
rendam masa dah rasa-rasa macam nak dekat bersalin, maksudnya masa baby dah engagaged. Bila turun tanda, terus minum dan bakinya sapukan atas perut, then barulah beredar ke Hospital.

5. air selusuh (air biasa jek)
air ni dibuat khas oleh en.suami yg terchenta...
bacakan yaasin 3x atas air nih..then doa/mohon untuk permudahkan waktu nak bersalin nanti...
InsyaAllah dgn doa kita sendiri lagi berkat kan...

6. malu nak cakap (blushing)
korang tanya la sendiri ngan suami memasing...huhuhu
(paham2 sendiri la kan...blog ni adalah 'U')

lagi...korang jgn lupa amik kurma untuk tenaga..nak push2 tu mau tenaga...
aku dulu ikram yg push (pakai mulut..:p) sbb aku dah lembik nk push..pelik kan...hehehe
ada air zam2 pon bagus...aku nk carik gak air zam-zam nih...
kalo wat air selusuh tu guna air zam-zam pon bagus...

yg penting kite usaha jek...
susah senang tu belakang kira...kali kedua nk bersalin pon masih rasa takut...
3-4 kali beranak pon mungkin rasa yg sama gak kot kan...
sape nk tambah list aku ni sila la...untuk rujukan semua dan akan datang kan...

Alhamdulillah...waktu dania dulu mmg mudah jek proses bersalin...
sakit dari malam lagi..lepak kat umah jek sambil tgk cite malam minggu...mmg time sakit xleh tido...asik p toilet jek ingat nk berak...dari setengah jam sekali...ke 15 min sekali...sampai ke subuh dah xtahan sakit...baru la nangis2 ajak ikram p sepital...hehe
sampai sepital kol 11am lebih kurang...kol 12 lebih masuk labor room...kol 1.10pm bersalin...
nak baca citer lagi panjang proses aku bersalin leh tgk kat SINI

jangan lupe amalkan ayat al-quran
Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu

PROMOSI TUNGKU MODEN...meh klik SINI or gambar bawah...

18 budak comey:

cik dah ganu kiter said...

smga dipermudahkan bersalin nnt..
idah dl pakai minyak selusuh atas skali..amk mertua btkan..minum & sapukan perut...

oh ya jgn lupa baca doa nabi yunus...

EiJa ZaQuaN said...

btol tu nak bersalin kali kedua pun perasaan takut tetap ada..sama jerk perasaannya mcm 1st time nak bersalin..huhu..

selalu dgr pasal air selusuh dan bunga akar fatimah ni..tp eija x pernah lagi amik air selusuh ni..

~izan~ said...

aku pun amik bio selusuh tu dgn salindah dulu,then air buat sendiri tp last2 tak teran pun,kuar ikot tingkap huhu.mcm fasya sempat la amik2 smua smpai sakit,sbb kuar normal huhu. aku tahu yg no.6 tu hehehe...

Cute MuM said...

cute mum dulu turun tanda darah hari jumaat petang.. tapi tak sakit pon.. boleh pergi kenduri lagi.. malam tue sakit sekejap2.. pagi sabtu lepak layan movie.. asyik rasa na k terberak.. pergi toilet keluar segumpal darah bercampur lendir.. terus suami hantar pergi klinik kol 5 ptg.. masa tue sakit sangat..pukul 6 masuk labour room, 7.16 dah bersalin..
dah selamat bersalin baru cute mum tahu yang suami tersalah time bagi air seluluh.. dia bagi sebelum pergi klinik.. sepatutnya bila rasa dah nak bersalin baru minum..
takperlah.. janji selamat lahirkan dania..

eMMe said...

skadar baca, utk tambah pengetahuan, thx eT~ selamat ya eT....

eima said...

info yg sgt bagus la....
mana la aku letak bunga fatimah tu ...jgn la ade org buang ..aku dah simpan elok dlm laci tp cam dah lama tak nampak la ... huhu ....

satu lagi jgn lupa baca doa nabi yusuf tu ....insyaallah semua di permudahkan ....

TQ nice info ...

lydzar said...

bukan setakat kali kedua, yg dh kali ketiga ni pon masih takut tau..sbb kita tak tau untung nasib kita masa nk deliver tu kan..

nway, good luck yer..keep on praying for smooth delivery

ardinihumaira said...

semoga dipermudahkan, amin..

bunga fatimah tu kat umah dni ada 3

|| NaFiRaa || said...

huhuhu.. tumpang cuak sekaki.. masa lahirkan anis dulu mmg x de pakai ape2 selusuh pon.. mak mertua ade buatkan selusuh.. tapi x sempat nak minum..hehehe..kali nih cuma sediakan bunga siti fatimah jek..:)

ardinihumaira said...

semoga dipermudahkan, amin..

bunga fatimah tu kat umah dni ada 3

Fieza79 said...

semoga dipemudah kan ye...
mmg susah dn perit melahir kan secara normal...belum biasa sbb kedua2 nya sebelum ni secara ceasarian...

Aleyn said...

Wah..ehem ehem..bagusnyer info ari ni...

Ps : Cam biasa, I dah klik u nyer Nuff, jom klik2 kay

Redbloodsnow said...

semoga di permudahkan nnti, et :) product yg menarik ni.

erienz said...

semoga selamat bersalin...dan dipermudahkan segala urusan...

eT said...

cik dah ganu kiter :
thanx kak ingat kan eT baca doa nabi yunus tuh...

EiJa ZaQuaN :
try la amik air selusuh plak nnti eija...

~izan~ :
hehe..penat jek makan selusuh...
last ikut tingkap..tp kire ok la..janji selamat...

Cute MuM :
waahhh...dah turun darah pon leh lepak lg eh...huhu

eMMe :
hehe..welkam2...
thanx sbb sudi baca... :)

eT said...

eima :
haaa...me pon ntah ada lg ke x bunga tuh...
thanx remind baca doa yer... :)

lydzar :
betui2...org beranak 5 6 kali pon sama gak cuaknyer...

ardinihumaira :
aminn...
nnti kalo bunga akak hilang..akak mintak ngan dni 1 yer... :)

|| NaFiRaa || :
hehe..lex2...
jgn cuak awal sgt...nnti penat..:p

eT said...

Fieza79 :
harap2 kali ni pon mudah n normal...amin...

Aleyn :
hehe..thanx2...sekadar berkongsi pengalaman...

Redbloodsnow :
aminn...
yer la zie..kalo berminat leh email et.. :)

erienz :
aminnnn.....

Atia Adina said...

aku bersalin anak ke 2 ni tak minum air selusuh pun